”Jag väntar på ett genombrott när det gäller svamp”

2022-06-17 14:41  

Om vi kan odla komjölksprotein i laboratorier, varför inte också narvalsmjölk eller mänsklig bröstmjölk? Med det ämnet är journalisten Torill Kornfeldt tillbaka som medarbetare i Ny Teknik.

Torill Kornfeldt är vetenskapsjournalist och författare, och är programledare för P3-podden Dystopia. 

I boken Mammutens återkomst: De utdöda arternas andra chans (2016) utforskar hon försöken att återskapa försvunna djurarter. I boken Människan i provröret (2020) är ämnet genteknikens framsteg och hur den kan komma att användas på människor.

Fram till 2017 skrev Torill Kornfeldt regelbundet i Ny Teknik. Nu är hon tillbaka, och ska medverka återkommande.

Läs mer: Genombrottet är nära – men när kan vi äta glass av odlad mammutmjölk?

Vad kommer du att skriva om i Ny Teknik?

–  Jag kommer att skriva om teknisk utveckling som intresserar mig och gör mig nyfiken. Det kommer oftast att handla om sånt som ligger forskningsnära, snarare än det som redan är helt färdiga produkter. Och eftersom jag alltid är extra nyfiken på genteknik och bioteknik så kommer det att dyka upp en hel del från de fälten.

Torill Kornfeldt. Foto: Andreas Gruvhammar

Vilka är de teknikområden som är mest spännande för dig att bevaka nu?

– Jag är biolog i botten och tycker att de flesta ämnena där biologin rör vid teknisk utveckling är intressanta. Det är också fält där det händer väldigt mycket just nu. Det handlar inte bara om gen- eller bioteknik, utan också om hur ai-utvecklingen kan bli inspirerad ytterligare av biologiska system, eller hur alger kan påverka klimatkrisen. 

Vilket vetenskapligt genombrott skulle du önska dig, inom de områden du bevakar?

– Jag går och väntar på ett genombrott när det gäller svamp – både inom genetik och biokemi. Det är en stor, diversifierad och fortfarande otroligt underbeforskad grupp organsimer som nog kan sitta på en hel del lösningar på svåra problem inom biotekniken. Men jag tror inte det kommer att komma en stor vetenskaplig smäll, egentligen, utan små steg inom grundforskning som tillsammans öppnar upp helt nya möjligheter.

Anna Orring

Mer om: bioteknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer