Israel – landet för 4 000 uppstartsföretag

2014-10-21 08:45  

TEL AVIV. Både statsminister Löfven och familjen Wallenberg är inspirerade av innovationsbolagen i Israel. Ny Teknik är på plats för att försöka förstå varför.

BLOGG

”Get Taxi”, står det på en skärm på taxin vi åker med i Tel Aviv. Det är också namnet på ett israelisk start up-företag, vars affärsidé påminner om det så hajpade amerikanska taxi-företaget Uber. Båda hjälper taxiförare och kunder att snabbt komma i kontakt med varandra via gps och mobil.

”Men Get Taxi har ett mycket mer avancerat system. Våra kunder kan betala både kontant och med kort. Uber tillåter bara kort. Och på en karta ser jag både var kunderna och förarna finns”, säger vår taxiförare.

Get Taxi är ett av Israels över 4 000 uppstart-företag. Landet har flest innovationsföretag per invånare i världen.

Och vi har rest till Israel för att försöka förstå varför landet kallas för ”the Start-Up Nation”.

Vi är inte ensamma. Hit kommer politiker och företagsledare från hela världen för att försöka lära sig hemligheten.

Statsminister Stefan Löfven har imponerats och presenterade i våras en ny modell för att stödja företag hämtad från Israel. Han kallade modellen för ”innovationskatapulter” och idén är hämtad från Israel.

I våras reste ett 30-tal av Wallenbergsfärens företagsledare till Israel för att lära sig mer om innovationskraften i det israeliska näringslivet.

De har nog alla, liksom vi, läst den omtalade boken ”Start-Up Nation”, the Story of Israel’s Economic Miracle.

Där står att Israel har lockat till sig 2,5 gånger mer riskkapital per invånare än USA, och 30 gånger mer än i Europa. Där står också att Israel har flest bolag på Nasdaq än något annat land utanför USA.

Företaget ”Get Taxi”, exempelvis har tagit in 55 miljoner dollar i riskkapital sedan 2012. Bland annat från en brittiska miljardären Len Blavatniks Access Industries Fund och Vostok Nafta Investments.

Många kända high tech företag har etablerat FoU i Israel, eller köpt israeliska företag. Intel etablerade sig här redan på 70-talet och har numera upp emot 2000 FoU-anställda i Israel, samt tillverkning. På plats med FoU-enheter finns även Cisco, Ebay, Google, Facebook och AOL.

Sedan boken skrevs har även Apple och Facebook köpt israeliska företag och har FoU på plats. Apple köpte chiputvecklaren Anobit 2012. Facebooks första köp i Israel var apputvecklaren Snaptu, och det senaste är Onavo. Även det en apputvecklare.

Googles mest uppmärksammade israeliska köp är navigeringsföretaget Waze för 966 miljoner dollar förra året.

Till och med Ericsson har handlat i Israel. Företaget köpte nyligen sitt första isrealiska bolag Fabbrix Systems of Ra’anana för 95 miljoner dollar. Fabrix har cirka 100 anställda som jobbar med videoteknik.Detta är ett av flera  korta inlägg från Ny Tekniks besök i Israel den här veckan. Längre reportage kommer i kommande nummer av Ny Teknik.

Följ Ny Teknik på Facebook!

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer