Inventerar behov av högteknikmetaller

2009-04-06 15:56  

Tunnfilmssolceller, lågemissionsbilar, strömsnåla bildskärmar. Produkter som behöver sällsynta metaller. Hur ser behovet ut 2030?

Tyska institutet för framtidsstudier och teknikvärdering inventerar behovet av sällsynta metaller som behövs i det som vi kallar högteknikprodukter.

Omkring 100 framtidstekniker värderades. 22 sällsynta metaller identifierades som nödvändiga för att tillverka sådana produkter.

Exempelvis behövs indium för framtidens bildskärmar, gallium för solceller och elektronikkretsar liksom jordartsmetallen neodym för elmotorer i elbilarna.

Förutom att de kända tillgångarna på de sällsynta metallerna är begränsade finns flera av dem på ett fåtal geografiska områden.

70 procent av världens indium finns i Kina, som också har 97 procent av världens neodymtillgångar. Kobolt och Tantal finns företrädesvis i Demokratiska republiken Kongo.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer