Het peppar mäts med nanorör

2008-05-07 16:01  
Spansk peppar, jalapeno

Hur het är egentligen chillisåsen? Nu är det inte längre en fråga om bara smak; nu har det blivit mätbar vetenskap av det kulinariska debattämnet.

Forskare vid Oxford University har tagit kolnanorör till hjälp för att mäta styrkan hos de förrädiska pepparfrukterna. Snart kommer deras billiga engångsmätare att kunna finnas på var mans bord.

Idag förlitar sig livsmedelsindustrin på känsliga människotungor för att bedöma styrkan i deras produkter.

Den gängse metoden går ut på att späda ut pepparen så att smaktestarna inte längre känner pepparsmaken.

För den milda ”Jalapeño-pepparn” räcker det med några tusen utrspädningar, medan det krävs en miljon för den beryktade ”Naga Jolokia”.

De engelska forskarna har nu riktat in sig på att mäta ”capsaicinoiderna”, det ämne som står för det heta i chillisåsen.

Det heta ämnet adsorberas på nanorören, varefter capsaicinoiderna oxideras i en enkel elektrokemisk reaktion. Under tiden mäts de elektriska strömförändringarna genom nanorören.

Forskarna har testat sin enkla metod på alltifrån ”Tabasco green pepper” till ”Mad dogs revenge”. Och den enkla metoden har visat sig stämma väl med läckergommarnas erfarenheter.

Anders Wallerius

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer