Här hittar du tidigare vinnare

2010-05-25 14:08  

Förra året var det två ingenjörer på Ericsson i Kista, Stefan Parkvall och Erik Dahlman, som fick ta emot Sveriges största teknikpris för utvecklingen av turbo 3G.

Hspa-tekniken har blivit en internationell supersuccéoch en världsstandard. Med hjälp av ny programvara höjdes hastigheten i näten upp till hundra gånger.

2008 var detnågra riktiga kraftkarlar på ABB i Ludvikasom fick ta emot Stora Teknikpriset. De fick priset för sin teknik att höja spänningen och på så sätt minska förlusterna när högspänd likström, HVDC, överförs med effekter upp till 9 000 megawatt. Den första beställningen på den här utrustningen kom från Kina hösten 2007. I slutet av 2010 kopplas strömmen på.

År 2007 var detTorbjörn Sandström på Täbyföretaget Micronicsom prisades för sina många innovationer bakom företagets världsunika laserritare.

2006 gick priset tillLars Liljeryd och tre av hans kollegor på lilla innovationsföretaget Coding Technolgiesi Stockholm. Företaget utvecklade en teknik för att komprimera ljud som blivit en stor internationell framgång. Tekniken används bland annat i hundratals olika modeller av mobiltelefoner för att ladda ner musik och ta emot digitalradiosändningar. Amerikanska audioföretaget Dolby köpte året efter Coding Technolgies för 1,6 miljarder kronor.

Priset delades ut för första gången år 2005. Det gick tillLars Tegnelius, linjechef på Scania, för hans arbete med att utveckla en dieselmotor för tunga lastbilar som klarar nya stränga miljökrav.

 

Lars Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer