Här grejar de säkra stamceller

2011-03-22 23:00  
Therése Kallur i Biolaminas labb, som nästan är färdigt för massproduktion av stamcellsmattor. Odlingstekniken har utvecklats tillsammans med Outi Hovatta vid KI, en av Sveriges ledande stamcellsforskare. Foto: Mattias Karlen

Forskare i hela världen skriker efter mattan som äntligen ska göra stamceller säkra för patienten. Nu startar fabriken i Sundbyberg som ska ta tekniken till massproduktion.

<p>Odlingsskåpen finns på plats, renrummen är klara och anläggningen byggd enligt standarden Good manufacturing practise. Bara gastuber med koldioxid saknas. </p> <p>Här, i Sundbyberg utanför Stockholm, drar det lilla tillväxtbolaget Biolamina snart i gång produktionen av de hett eftertraktade mänskliga proteiner som kallas lamininer. Dessa gör det möjligt att odla stamceller utan kroppsfrämmande ämnen. Därmed sopar de också undan det största hindret för att starta kliniska försök mot obotliga folksjukdomar som alzheimer, parkinson, diabetes och ryggmärgsskador.</p> <p>För att stamceller ska kunna föras in i människan måste de vara fria från såväl djursubstanser som andra främmande ämnen. Så är det inte i dag. Stamceller odlas antingen på en stödmatta av musproteiner, eller på mänskliga celler som producerar mängder av proteiner vilka inte går att kontrollera. </p> <p>Biolamina tillverkar i stället samma proteiner som cellerna i våra kroppar fäster sig vid. Hälls de i en odlingsskål sätter de själva ihop sig till en matta som stamcellerna kan växa på. </p> <p>Tillverkningen sker med klonade cancerceller som har fått tre extra gener införda i sin arvsmassa. Cellerna spottar ut lamininerna i odlingsmediet, sedan är det bara att rena fram dem. Det låter enkelt, men har krävt åratal av forskning och utveckling. </p> <p>- En kontraktstillverkare lyckades inte tillverka dem. Då beslutade vi att starta egen produktion, säger Kristian Tryggvason, vd på Biolamina. </p> <p>Att få fram en sats på fem milligram tar i dag en vecka. Den fördelas i pyttesmå glasrör som vardera rymmer en milliliter. Inbakade i torris skickas de sedan till kunder över hela världen. Allt till en kostnad på 3 150 kronor per rör.</p> <p>Ett och ett halvt år efter starten har företaget redan 90 kunder. Köpare är forskare, läkemedelsbolag och bioteknikbolag. Fram till nu har produktionen skötts i lokaler på Karolinska institutets Science Park. </p>

Cellernas potential är otrolig

Stamceller är omogna celler som har förmågan att utvecklas till ett stort antal specialiserade celler.
Dit hör nervceller, blodceller och hjärtmuskel-celler. Förhoppningen är att kunna odla fram, och transplantera, de celler patienter med olika sjukdomar behöver.

Biolamina

Ort: Stockholm.
Startår: 2009.
Omsättning 2010: 5 miljoner.
Anställda: 5.
Huvudägare: Grundarna.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer