Här är roboten som klättrar på väggen

2008-06-03 12:00  
En tegelvägg är inget problem för wallclimber

Elektrostatiska krafter kan få dig att bokstavligt talat klättra på väggen och bli rena rama spindelmannen. Bakom tekniken ligger amerikanska forskare som utvecklat en ny teknik för robotar att ta sig uppför byggnader.

Betong, glas, stål eller trä. Inget material är för svårt när den lilla roboten från forskningsorganisationen SRI International i Kalifornien klättrar uppför väggarna. Det spelar heller inte någon roll om materialet är vått eller torrt. Roboten pilar på ändå. Trots det är det inte förmågan att klättra uppför väggen som gör roboten unik, utan sättet den gör det på.

Fram till nu har forskare fått robotar att klättra genom att imitera den yta av nanofibrer som ger geckoödlan sin unika fästförmåga. Harsha Prahlad och hans grupp vid SRI, har istället utvecklat en teknik att inducera elektriska laddningar i väggens yta. Laddningarna ger i sin tur upphov till en elektrostatisk kraft. Fördelen med tekniken är att kraften kan slås på och av. Det gör det enklare för roboten att röra sig. Dessutom slipper man att rengöra robotens ”fötter” från smuts som kan minska vidhäftningsförmågan.

Tester i labbet har visat att roboten kan alstra vidhäftningskrafter på 1,5 newton per kvadratcentimeter. Den kraften räcker för att bära med en last på 34 kg.

En som imponerats av den nya tekniken är Nicola Pugno, professor i mekanik vid tekniska högskolan i Turin, Italien. Han arbetar på en ”spindelmansdräkt” som bygger på geckoödlans teknik.

- Med större fästytor borde den här tekniken kunna skalas upp för att bära runt 100 kg, säger Nicola Pugno till Technology Review.

Det är tankar som också forskarna har. På hemsidan nämns allt från militära specialstyrkor till fönsterputsare som tar sig uppför byggnader med hjälp av deras teknik. Men i första steget är det militära tillämpningar som gäller.

För andra med mer eller mindre vilda idéer går det bra att köpa licens på den patentsökta tekniken.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer