Innovation

Här är roboten som klättrar på väggen

En tegelvägg är inget problem för wallclimber

Elektrostatiska krafter kan få dig att bokstavligt talat klättra på väggen och bli rena rama spindelmannen. Bakom tekniken ligger amerikanska forskare som utvecklat en ny teknik för robotar att ta sig uppför byggnader.

Publicerad

Betong, glas, stål eller trä. Inget material är för svårt när den lilla roboten från forskningsorganisationen SRI International i Kalifornien klättrar uppför väggarna. Det spelar heller inte någon roll om materialet är vått eller torrt. Roboten pilar på ändå. Trots det är det inte förmågan att klättra uppför väggen som gör roboten unik, utan sättet den gör det på.

Fram till nu har forskare fått robotar att klättra genom att imitera den yta av nanofibrer som ger geckoödlan sin unika fästförmåga. Harsha Prahlad och hans grupp vid SRI, har istället utvecklat en teknik att inducera elektriska laddningar i väggens yta. Laddningarna ger i sin tur upphov till en elektrostatisk kraft. Fördelen med tekniken är att kraften kan slås på och av. Det gör det enklare för roboten att röra sig. Dessutom slipper man att rengöra robotens ”fötter” från smuts som kan minska vidhäftningsförmågan.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här