Här är framtidens krigsvapen: Hybrid mellan missil och drönare

2012-07-19 12:12  

Drönarna intar luftrummet. Snart är de även utrustade med missiler. Här är missillverkarens senaste bidrag till mänskligheten.

På mässan Farnborugh Airshow i Storbritannien visade missiltillverkaren MBDA upp sin senaste vision för vapenindustrin.

Inom en snar framtid ska MBDA kunna erbjuda villiga vapenköpare en hybrid bestående av en missil och en drönare, rapporterar sajten New Scientist.

Ett projekt mellan missiltillverkaren och flera andra vapenfirmor har inletts och sträcker sig fram till 2030.

Drönarna ska vara utrustade med missiler och ska kunna cirkulera i luften under ”en förlängd period”. Drönarna ska fästas under vingarna på samma sätt som traditionella missiler fästs på attackplan i dag.

Två typer av drönare presenterades, en för spaning och en för långdistansmissiler, båda utrustade med små propellrar som går på elektricitet.

En soldat på marknivå ska sedan med hjälp av sin kontrollpanel fäst på armen utlösa missilen. På kontrollpanelen finns en bildskärm med GPS-kordinatorer och livestreamad video som säkerställer att att målet som ska träffas når sin slutdestination på sekunden.

Det nya vapnet ställer höga krav på den soldaten som utlöser missilen. Än mer viktigt blir det att se till att mjukvaran inte går att hacka så att fiender inte hackar systemet och spränger missilen när den fortfarande är fäst på planet eller ovanför något annat mål.

Den större av de två tänkta drönarna, utrustad med GPS och kamera, ska kunna flyga runt i två timmar och söka sitt mål under molnen bärandes en missil på ett kilogram.

Jonas Melzer

Mer om: Vapen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer