Han tämjde molekylen

2010-10-12 23:00  

Nominerad nummer två: På 15 år har Q-Med växt från enmansföretag till storindustri. Företaget, som bygger på grundaren Bengt Ågerups egna patent, omsätter miljarder på sina implantat för skönhetsoperationer.

<p>Hur började det här egentligen?</p> <p>- Jag hade 20 år bakom mig där jag arbetat med hyaluronsyra, dels på Pharmacia, dels på ett amerikanskt bolag som heter Biomatrix, där jag försökt övertyga företagen att satsa mera brett. </p> <p>- Till sist sade jag att ska det bli gjort får jag göra det själv.</p> <p>- Idén var att korsbinda den här naturligt hoptrasslade molekylen så att den stabiliserades, utan att modifiera mer än några få procent.</p> <p>Hur ofta gav du upp?</p> <p>- Jag är en rätt envis jävel, så jag gav nog aldrig upp. Däremot hände det att jag körde fast och fick ta en paus. Då får man plocka svamp eller göra något annat tills man kommer på hur man ska gå vidare.</p> <p>När förstod du att det skulle bli succé?</p> <p>- Egentligen redan innan vi fått patentet. Det blev beviljat i juli 1995 och i november fick vi den första licenstagaren, inom urologi hos barn. Vi hade börjat testa kosmetiska implantat redan innan och resultaten var så positiva att 1996 sålde vi huset och flyttade till Paris för att sälja produkten. På den tiden fanns det ingen marknad </p> <p>i Sverige.</p> <p>Vad var svårast, tekniken eller att nå ut på marknaden?</p> <p>- Att få molekylen att fungera så att det inte bara var jag som kunde göra den. Det var lite som matlagning, det räcker inte med att läsa recept, man måste ha lite handlag också. </p> <p> Vad ska du göra med priset?</p> <p>- Jag vet inte ens hur stort det är.</p> <p>Det är på 300 000 kronor.</p> <p>- Jag får väl skänka dem till något, till Unga forskare eller något annat.</p> <p>Vem vill du tacka?</p> <p>- Jag har ju min mentor, Endre Balaz. Han är 93 år nu, vi träffas och snackar forskning. </p> <p>Vem skulle du själv ge priset?</p> <p>- Vet inte, det görs mycket intressant teknikutveckling i Sverige, men samtidigt är det svårare att skilja ut individerna, det mesta sker i nätverk.</p> <p>Vilka andra innovationer ligger du bakom?</p> <p>- Jag var med om Healon och Xalatan på Pharmacia. Sedan har jag en del andra egna patent, till exempel på ett sätt att snabbt få ut radioaktivt cesium ur kroppen, genom att ge patienterna icke radioaktiv cesiumklorid. </p> <p>Vilka nya spännande innovationer har ni i era labb?</p> <p>- Den nya teknikplattformen, som våra forskare utvecklat. Det är ett nytt sätt att arrangera molekylen på, men vad det innebär tänker jag inte avslöja.</p></p> <p><p>---</p>

Patenterad gel

- Q-med gör "antirynkmedel", implantat för kosmetisk kirurgi i form av geler som sprutas in under huden.

- Q-meds geler framställs med Bengt Ågerups patenterade metod att tvärbinda polymeren hyaluronsyra, ett ämne som finns naturligt i kroppen.

- Liknande geler säljs på licens av andra företag för rent medicinska tillämpningar, till exempel för behandling av knäledsartros.

Stora Teknikpriset

Stora Teknikpriset belönar personer bakom stora tekniska genombrott, innovationer som också blivit lönsamma. Ett stipendium på 300 000 kronor instiftat av Ny Teknik och Vinnona delas ut för sjätte gången, i år i samarbete med konsultföretaget Knightec.

Nummer ett att nomineras var Tomas Fabo och sjukvårdsmaterialet Safetac. Nästa vecka presenterar vi nummer tre. Vinnaren avslöjas 26 oktober.

Erik Mellgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer