Glasögonen ska ersätta mobilen

2012-09-10 13:00  

Om några år kommer din smarta mobil med pekskärm att hamna i byrålådan bredvid den gamla knappmobilen. I stället tar du på dig ett par glasögon med virtuell skärm. Redan nu pågår utvecklingen för fullt, skriver vi i det nya magasin Next, som görs av Ny Tekniks redaktion.

Uppmärksamheten kring virtuella glasögon lyfte rejält för några månader sedan när Google presenterade sitt Project Glass efter en tid av rykten.

Ett antal bilder visade hur Google tänker sig att glasögonen kan se ut, och i en konceptvideo ser man hur glasögonen skulle kunna användas till allt en smartphone klarar av, och lite till: kolla kalendern, chatta, navigera, ta bilder, kolla vädret och naturligtvis också prata i telefon. Allt helt utan att använda händerna.

I samma veva sågs Googlegrundaren Sergey Brin med ett exemplar av glasögonen vid en middag i San Francisco där han lät sig fotograferas. Däremot fick ingen annan prova glasögonen.

Experter som Next pratat med bedömer att glasögonen som Sergey Brin hade på sig inte hade någon fungerande kommunikation med omvärlden. De verkade inte vara kopplade med sladd till någon annan apparat, och därför måste de rymma både batteri och antenn, vilket borde vara mycket svårt i den smäckra modellen.

Men det hindrar inte att liknande glasögon är under utveckling. Redan 2010 visade den japanska mobiloperatören NTT Docomo upp en konceptmodell som kallades AR Walker – en liten mikroprojektor som placerades på vanliga glasögon, utvecklad i samarbete med Olympus. Projektorn var kopplad med sladd till en mobil och visade skärmbilden från mobilen.

Israeliska Lumus utvecklar i stället sedan flera år en teknik som skjuter in en bild från kanten av glaset i ett par platta glasögon. I räfflor inuti glaset bryts ljuset så att bilden syns över hela linsen och upplevs sväva i verkligheten framför den som tittar. Lumus gör inga egna glasögon utan säljer tekniken till stora elektronikföretag och säger sig räkna med produkter på marknaden om några år.

En tredje aktör är det lilla Västeråsföretaget Penny som sedan 2005 arbetat med ett par glasögon som ska säljas direkt till företag och konsumenter.

Erik Lundström, vd och grundare av Penny, tror på virtuella glasögon just som en uppföljare till pekmobilerna.

– Fortsätter man på samma spår som nu tror jag att man bara hamnar i patentstrid med Apple. Då försöker man hitta nya grepp, säger han.

Även Pennys glasögon ansluts med sladd till en mobil där alla möjliga appar – särskilt för så kallad augmented reality eller förstärkt verklighet – kan utnyttjas. Speciellt för Penny är en teknik för att röra muspekaren med huvudrörelser och att man klickar genom att spänna käkmuskeln en aning.

Den första modellen kommer att kosta omkring 25 000 kronor och riktar sig till företagsmarknaden. Lansering är planerad under hösten.

För ett stort genomslag för virtuella glasögon krävs ett betydligt lägre pris och en extremt smäcker och lättanvänd design. Men möjligen är det ändå början till slutet för pekmobilernas dominans.

Augmented Reality

Förstärkt verklighet. Ett slags Terminator-syn, där bilder eller text klistras ovanpå det som syns i verkligheten, antingen i en bildskärm eller i ett par virtuella glasögon.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt