Första genlaxen har börjat säljas

2017-08-10 10:03  

Bioteknikföretag har sålt 4,5 ton av sin genförändrade lax i Kanada. Därmed har den första genlaxen börjat nå ut till kunder.

Efter 25 år av forskning och utveckling har det amerikanska företaget Aquabounty Technologies tagit klivet ut på marknaden med sin genförändrade lax. Priset när 4,5 ton såldes på en fiskmarknad i Kanada i förra veckan: 11,70 dollar per kilo, rapporterar tidskriften Nature.

Aquabountys lax är större och mer snabbväxande än en vanlig atlantisk lax, vilket är en följd av att den har tillförts gener från den större laxsorten kungslax, på engelska Chinook.

Generna styr produktionen av tillväxthormon. Det tar 18 månader att få fram en fisk från yngel till fullvuxen, jämfört med tre år i konventionell laxodling, enligt företaget.

För två år sedan godkände FDA, det amerikanska livsmedelsverket, att den genförändrade laxen fick användas som mänsklig föda. Då hade företaget väntat i mer än tio år på beslutet. Det var första gången FDA godkände ett genförändrat djur.

Under åren har det förekommit kritik mot företagets planer. En oro har varit att den genförändrade laxen ska sprida sig bland vilda laxar. Aquabounty odlar sina laxar i slutna odlingar på land. Den lax som nu har sålts i Kanada kom från en fiskodling i Panama, och Aquabounty fick i somras godkänt att utöka en fiskodling på Prince Edward Island i östra Kanada.

Anna Orring

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer