Forskarnas bro kan vecklas ut på en timme

2016-01-04 12:43  

Briljanta, nyskapande och med potential att forma framtiden. Så beskriver tidskriften Popular Science de 100 innovationer som varje år kvalar in på deras lista över årets bästa innovationer, ”Best of What´s New”.

Inom området teknik återfinns tio av dem. En lätt och stark bro som snabbt ska kunna ersätta broar förstörts vid naturkatastrofer hör dit. Bron, som har en spännvidd på 17 meter, har tagits fram av ingenjörer vid Hiroshima Universitet. Tre personer uppges montera den på en timma.

På listan finns också den schweiziska innovationen att använda gelatin från slakthusavfall till att göra garn. Enligt innovatören Philipp Strossel vid det tekniska universitetet ETH Zürich blir resultatet ett material med samma egenskaper som merinoull.

Bland de utvalda finns även ett halkfritt golv med inbyggda solceller. Lösningen gör det möjligt att ta tillvara solenergin på platser som balkonger, gångvägar och båtdäck. Bakom innovationen ligger företaget Onyx solar.

Samtliga innovationer hittar du här

 

   

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt