Forskare ska få tomater att smaka rätt igen

2017-01-27 10:53  
Foto: Pixabay

Tröttnat på smaklösa tomater? Det har en grupp forskare också gjort, som nu, med hjälp av klassisk genetik, ska försöka få tomater att smaka som tomater igen.

För en sisådär 50 eller 100 år sedan smakade tomater betydligt mer än vad de gör i dag.

Orsaken är att odlarna de senaste decennierna fokuserat på helt andra egenskaper, som tålighet, vilket gjort att tomaterna successivt smakat allt mindre.

Men nu ska en grupp forskare försöka återupprätta tomatens skamfilade rykte. I ett första steg har de nu identifierat de genvarianter som gör att tomater smakar som tomater ska göra.

”Vi fixar bara det som har skadats under det senaste halvseklet och försöker ta dem (tomaterna), smakmässigt sett, tillbaka där de var för ett sekel sedan. Vi kan få butikstomaterna att smaka betydligt bättre”, säger professor Harry Klee i ett pressmeddelande.

Klee, verksam vid Institute of Food and Agricultural Sciences vid University of Florida i USA, understryker att det dessutom ska ske med klassisk genetik, inte med hjälp av genmanipulering.

I tidskriften Science presenterar nu han och hans kollegor, bland annat från Kina, en kartläggning där de har identifierat de genvarianter som kodar för de proteiner som i sin tur bilder de ämnen som ger tomaterna deras ursprungliga smak.

Om tre till fyra år hoppas forskarna att de första, smakfulla, tomatvarianterna ska finnas att avnjuta.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Mer om: Genetik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer