Färgen skakar sig ren

2013-02-01 14:51  
Ändrar ytstruktur när strömmen slås på. Foto: Duke Univ

Färg som ändrar struktur kan skaka av sig beläggningar och hindra påväxt av snäckor och havstulpaner på fartygsskrov.

Forskare vid Duke university har tagit fram ett material som kan målas på ytor, och med hjälp av stimuli som tryck eller elektricitet kan fås att tillfälligt ändra ytstruktur.

I vilande tillstånd ger materialet en slät yta, men stimulerad av exempelvis en elektrisk spänning så skrynklar det ihop sig.

Precis som flimmerhår kan transportera bort oönskade partiklar ur andningsvägarna, ska det nya materialet kunna användas för att exempelvis avlägsna bakterier på ett fartygsskrov. Bakterierna i sin tur lockar till sig organismer som musslor och havstulpaner som i tillräckligt stort antal ökar friktionen, och således bränsleförbrukningen.

Forskningsarbetet har letts av universitetslektor Xuanhe Zhao vid Duke' Pratt School of Engineering. En rapport har nu publicerats i tidskriften Advanced Materials.

Med det nya materialet blir det möjligt att slippa giftiga ytbeläggningar, som annars används för att hindra påväxt på ytor i fuktig miljö. Forskarna tänker sig att materialet kan användas även på medicinska implantat eller på membran i vattenreningsanläggningar.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer