Eliten tvistar om tatueringens baksida

2011-08-02 10:07  

Stora tatueringar kan förvränga bilden från en magnetkamera. Det menar finska och amerikanska experter. Men svensk expertis ställer sig tvekande till uppgiften.

Den som följt tv-serien om den geniala och egensinniga läkaren House minns kanske fallet där en patient inte kunde undersökas i magnetkamera på grund av att han hade en stor tatuering. I det fallet handlade det om risken för brännskada.

Nu varnar fysikern och magnetkameraexperten Marko Pesola vid Åbo Universitetssjukhus för att tatueringarna även kan förvränga bilden från undersökningen. För drygt ett år sedan lade även en ledamot av representanthuset i USA fram ett förslag om att personer som ville tatuera sig borde underteckna ett papper som visar att de fått information om att tatueringen kan störa en magnetkameraundersökning och orsaka andra gradens brännskador.

Att metallerna i tatueringsfärger kan höja temperaturen i huden står bland annat på Strålsäkerhetsmyndighetens hemsida. Orsaken är att metallerna koncentrerar radiovågorna som används vid undersökningen och att den upptagna energin avges som värme.

Att huden kan värmas upp bekräftas av Britt-Marie Bolinder är avdelningschef för MR-avdelningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Men att tatueringarna skulle förvränga bilderna håller hon inte med om.  

- Vi har aldrig haft några problem med tatueringar hos oss under de 25 år jag jobbat med magnetkameraundersökningar, säger hon till TT.

Men det finns fall där en magnetkameraundersökning aldrig görs utan en särskild utredning. Det gäller till exempel personer som har magnetiska metallföremål, piercing eller pacemaker i kroppen. 

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer