Död val sänks i forskningssyfte

2016-09-01 07:58  
Kadavret av en vikval som nu ska sänkas. Foto: Björn Lindgren / TT

Livet slutade med en propellerkrasch för den vikval som hittades död utanför Ystad. Nu har den sänkts till havets botten, där den ska göra forskningsnytta.

Nedbrytningsprocessen i det nio meter långa valkadavret ska följas under många år framöver. Det är första gången en sådan studie kan göras i Östersjön.

– Vi är väldigt nyfikna på vad som kommer att hända, säger Thomas Dahlgren, docent vid institutionen för marina vetenskaper vid Göteborgs universitet.

Vikvalshonan, som hittades för två veckor sedan, dog troligen efter att ha blivit påkörd.

– Den hade stora propellerskador på stjärten och mindre skador på andra delar av kroppen, berättar Mona Skoog, miljö- och klimatstrateg i Ystads kommun.

Sänktes vid vrak

Den tunga kroppen försågs med tyngder och sänktes vid ett 1800-talsvrak på 20 meters djup cirka 3,5 sjömil söder om Ystad.

Göteborgsforskarna skickade med en kamera, som kan följa de första veckorna. Tidigare har de gjort en liknande undersökning på val utanför Strömstad. Där var hajar och pirålar snabbt framme och började ta för sig. Nu är frågan hur det blir i Östersjön, där dessa arter inte finns.

På kadavret på Västkusten bosatte sig sedan havsborstmaskar, musslor, snäckor och andra djur, som bit för bit mumsade i sig kroppen. Efter tio år var bara en bit av skallbenet kvar.

Specialister på valben

– Det som gör det spännande är att vi hittar arter av djur på de här valkadavren som är specialister på att bryta ner stora högar med organiskt material som hamnar på havsbotten och en del verkar vara specialister på just valben, säger Thomas Dahlgren.

Utöver nya kunskaper om jordens mångfald kan forskningen ge mer handfasta resultat, som kan användas inom till exempel fiskodling och inom rättsmedicinen.

– Rättsmedicinare är nyfikna på våra resultat. De kan användas när de ska ta reda på hur länge en död människa har legat på havsbotten.

Mer om: Östersjön

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer