"Det handlar om liv och död"

2010-09-28 23:00  
Gudrun Schyman Foto: Scanpix

Gudrun Schyman är talesperson för Feministiskt Initiativ och nykter alkoholist. Hon är tveksam till att stänga av suget med läkemedel.

<p>- Min egen erfarenhet är att alkoholism är en mer komplicerad sjukdom än så. Visst utvecklar man ett kemiskt beroende med tiden, men det finns också många psykologiska orsaker till att man dricker, säger Gudrun Schyman.</p> <p>Hon är numera nykter alkoholist och föreläser sedan några år tillbaka om alkoholism. </p> <p>Idén att stänga av suget ställer hon sig tveksam till. Särskilt om förmågan att känna kickar av alkohol finns kvar, och om det innebär att man som nykter alkoholist skulle kunna dricka ibland.</p> <p>- Min inställning är att vi behöver en mer kritisk debatt till vårt förhållande till alkohol. Människor ska kunna välja bort alkohol helt utan att det ska betraktas som ett nederlag, säger hon. </p> <p> Vad är det svåraste med att bryta ett alkoholberoende?</p> <p>- Att ta till sig insikten att det handlar om liv och död.</p>

Charlotta von Schultz

Mer om: Alkohol

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer