Därför ska astronauterna tända eld på ISS

2019-12-05 10:50  
Eldslågebollar. Foto: Nasa

Tester på rymdstationen ska ge forskare bättre koll på förbränningens underliggande fysik. Till sin hjälp har de en ombyggd vindtunnel.

Det blir förstås julafton även på ISS, den Internationella rymdstationen, och i år skickar tomten Elon Musk upp extra många klappar. Det är åtminstone Musks rymdbolag Spacex som nu ska transportera försöksdjur, kubsatelliter, labb för kalla atomer och robotar som designats för att leta efter läckor på en rymdfarkost, till ISS.

Men det astronauterna mest tycks se fram emot är att få leka med elden.

– De går igång rejält på det. De blir alla så glada över att få elda grejer, säger Paul Ferkul, en forskare vid Universities Space Research Association, till The Atlantic.

Normalt sett skulle förstås en brand på en rymdstation kunna leda till en katastrof. Men i det här fallet rör det sig om kontrollerade tester som ska hjälpa forskare att förstå mer om hur eld beter sig i mikrogravitation – och förhoppningsvis även här nere på jorden. Genom att ”avlägsna gravitation från ekvationen” vill man få en bättre kännedom om förbränningens underliggande fysik.

Läs mer: Spacex första Starship-prototyp har gått i bitar

Nasa-testerna, som ska pågå i ett halvår, ska genomföras med bränsleprov i en vindtunnel som ska modifieras för ändamålet. Verktygen för att anpassa vindtunneln följer också med på Spacex-transporten.

Det här är dock inte första gången vetenskapen använder sig av de särskilda förutsättningarna på en rymdstation för att testa hur eld beter sig i tyngdlöshet. Forskare vet redan att eld får en helt annan skepnad än den droppformade låga vi är vana vid. Adventsljusens fladdrande låga formas av de kemiska reaktioner som ger ett samspel mellan varm och kall luft.

Men en eldslåga i mikrogravitation ser ut som ett klot som svävar i luften, utan att fladdra. Forskarna kallar dem eldslågebollar.

– Eldslågebollarna är för förbränningsforskare vad bananflugor är för genetiker. Det är inte det att vi vill ha fler bananflugor eller eldslågebollar, men de ger enkla modeller för att testa hypoteser och granska datormodeller, har förbränningsforskaren Paul Ronney sagt, i en intervju publicerad på Nasas hemsida.

Peter Ottsjö

Mer om: Nasa Gravitation

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer