Dags för beröring att digitaliseras

2013-09-10 07:35  

Både hörsel- och synupplevelser kan vi digitalisera, spela in och spela upp. Nu är det dags för mänsklig beröring.

– Beröring har i stort sett förbigåtts av den digitala revolutionen, med undantag för touchskärmar, eftersom beröring har verkat för svårt att replikera, säger Deli Wang, professor i elektronik och datavetenskap vid University of California i San Diego där forskning pågår kring möjligheterna att digitalisera mänsklig beröring.

– Men tänk på det. Att kunna reproducera upplevelsen av beröring i kombination med ljud och visuell information skulle kunna skapa en ny revolution inom kommunikation, fortsätter han.

Det framgår av ett pressmeddelande från universitetet.

Tekniken går ut på att man har ytor med sensorer som främst registrerar tryck i olika punkter. Den registrerade informationen kan sedan användas för att spela upp motsvarande rörelse och tryck med en aktiv, elastisk yta med rörliga punkter.

En tillämpning som forskarna undersökt är om man skulle kunna spela in hur en mamma håller i ett nyfött barn och sedan spela upp den beröringsupplevelsen för barn som ligger i kuvös.

Men forskarna tror att tekniken skulle kunna få användning även inom bland annat utbildning, socialt nätverkande, e-handel, robotik, spel och militära tillämpningar.

En utmaning med att digitalisera beröring är att det inte bara handlar om en sorts upplevelse. Beröring innefattar till exempel fysisk kontakt, tryck och krafter, värme och kyla, strukturer och deformation, fuktighet och torrhet, samt smärta och klåda.

Men om man lyckas utveckla sådan teknik stannar det inte vid inspelning och uppspelning av upplevelsen. Deli Wang påpekar att man kan tänka sig att syntetisera upplevelser av beröring som inte förekommer naturligt, ungefär som man gjort med synthesizer inom musiken.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer