Cigarettfimp blir rostskydd

2010-04-14 09:27  
Finns i biljontal

Cigarettfimparna som skräpar ner både gator och natur går att återanvända. De kemiska ämnen som finns i filtret och tobaksresterna fungerar som rostskydd visar en kinesisk studie.

Fimparna skräpar inte bara ner, de innehåller också ämnen som är giftiga för till exempel fiskar.

Forskaren Jun Zhao vid Xian Jiaotong University och hans kollegor anser att fimparna kan återanvändas. De lade insamlade cigarettfimpar i vatten och kunde efter 24 timmar identifiera nio olika kemiska föreningar, däribland nikotin.

Lösningen användes sedan för att behandla stål och den visade sig ha en korrosionshämmande effekt. Jun Zhao säger till tidningen Chemical & Engineering News att han vill gå vidare och utveckla en storskalig process. Även cellulosan i filtret går att återanvända.

Utmaningen är att samla in de uppskattningsvis 4,5 biljoner cigarettfimpar som hamnar i naturen varje år, ett arbete som kräver hjälp från myndigheter.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer