Blir vi intelligentare - 100 års IQ-test ger svar

2015-06-02 11:09  
Den omfattande studien i Wien visar att vi har blivit intelligentare under de senaste hundra åren. Foto: Wiens universitet

Sedan 1909 har miljontals människor i 31 länder IQ-testats. Forskare i Wien ser en trend - människan har blivit intelligentare med åren.

Psykologiforskarna Jakob Pietschnig och Martin Voracek vid universitetet i Wien har ställt samman data från IQ-undersökningar som genomförts på fyra miljoner människor i 31 länder under perioden 1909 - 2013.

Resultatet visar att i genomsnitt har vi blivit tre punkter intelligentare per årtionde.

Men, påpekar forskarna, det kan vara svårt att jämföra värdena rakt av. En person som fick IQ 100 i början av 1900-talet hade med största sannolikhet andra kognitiva färdigheter än en person med skenbart lika färdigheter som en person med IQ 70 i dag.

Intelligenshöjningen har inte varit linjär under perioden, konstaterar forskarna. Exempelvis har krigsperioder inverkat hämmande på intelligenshöjningen, vilket syns tydligt för perioden kring andra världskriget.

Forskarna ser också en avtagande takt i intelligenshöjningen under de senaste årtiondena.

Studien har publicerats i facktidskriften Perspectives on Psychological Science.
Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Håkan Abrahamson

Mer om: Intelligenstest

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer