Billiga lasrar sprutar ur skrivaren

2012-09-20 09:10  
Varje prick är flytande kristaller som sprutar ut av bläckstråleskrivaren. Foto: Soft Matter

Tryck lasern direkt ur bläckstråleskrivaren. Det blir både enklare och billigare lovar Cambridge-forskare.

En grupp forskare vid Cambridge university har bytt ut bläcket i vanliga bläckstråleskrivaren mot flytande kristaller. Ut sprutar prickar som kan användas i lasrar. Den innovativa metoden är både billigare och enklare jämfört med dagens produktionsprocesser, hävdar forskarna.

De flesta lasrar tillverkas i dag på kiselskivor i halvledarfabriker. Processerna liknar de som används för att producera mikroprocessorer och andra elektronikkretsar.

En annan metod är att använda flytande kristaller, liquid crystals, en typ av material som även finns i lcd-skärmar. Ett tunt lager flytande kristaller placeras då mellan två glasskivor. Glaset täcks med en polymer som får kristallmolekylerna att vrida sig i en bestämd riktning. Först då kan de fungera som en så kallad optisk resonanskavitet där ljuset studsar fram och tillbaka, en viktig beståndsdel i lasrar.

Cambridge-forskarna trycker i stället små prickar av flytande kristaller på ett substrat som är täckt med en våt polymer. När polymeren torkar så dras kristallmolekylerna i rätt riktning, så att varje liten prick kan fungera som en optisk resonanskavitet.

Målet var från början att utveckla kompakta ställbara lasrar och högupplösta laserskärmar. Nu ser forskarna alla möjliga tillämpningar för sina billiga minilasrar. Exempelvis i små lab-on-a-chip-matriser som används medicinska tester.

Innovationen är patentsökt, och beskrivs även i den vetenskapliga tidskriften Soft Matter.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer