Begravet ”superhenge” hittat vid Stonehenge

2015-09-11 17:00  

Under en vallformation vid det brittiska världsarvet har arkeologer hittat en jättelik stenarena.

Nära Stonehenge vid landsvägen A303 väster om London har Durrington Walls, cirkelformade vallar, länge förbryllat forskare och nyfikna. Nu kommer åtminstone början på en förklaring. Begravda under vallarna ligger upp till 4,5 meter stora stenblock som kan vara resterna av en forntida arena.

Inget av arenan har ännu grävts fram under Durrington Walls, som på grund av sin storlek kallats superhenge, utan forskarna har bara sett stenblocken via radaravläsningar. Det rapporterar BBC och andra brittiska medier.

De upp till 90 stenarna uppskattas vara omkring 4 500 år gamla, kanske till och med äldre än det världsberömda bronsåldersmonumentet Stonehenge. I något skede har de blivit begravda under en jordbank.

Upptäckten gjordes av The Stonehenge Hidden Landscapes Project, ett samarbete mellan University of Birmingham och det Wien-baserade LBI Archpro.

Den väcker nya frågetecken kring planer på att lägga den hårt trafikerade A303:an i tunnel vid Stonehenge.

– Det oroar oss alla, särskilt eftersom denna upptäckt känns som toppen på ett isberg, säger experten Andy Rhind-Tutt till BBC.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Mer om: Arkeologi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer