Bakvänt ljud

2009-02-09 12:49  
I rörväggen finns ett hål mellan varje membran som släpper in ljudet röret.

Osynlighetsmantlar, metamaterial och negativt brytningsindex har varit heta begrepp inom forskningen den senaste tiden. Bakom begreppen anas framtida tillämpningar som gör tingen osynliga, stillar havsvågor och ger supersyn.

Det senaste är ett akustiskt metamaterial med en rad bisarra egenskaper. Bland annat vänds den akustiska dopplereffekten bak och fram. Det är dopplereffekten som gör att en annalkande ambulans tutar med högre ton än när den avlägsnar sig. I det nya materialet är det precis tvärtom.

Det är en grupp kinesiska och koreanska forskare som utvecklat det nya akustiska materialet. Hemligheten ligger i att materialet har såväl negativ elasticitetsmodul som negativ densitet, och därmed får det negativa akustiska brytningsindex som krävs.

Forskarna har tillverkat ett ljudledande rör av sitt material. I röret finns tunna membran som är uppspända på jämna avstånd. I rörväggen finns ett hål mellan varje membran som släpper in ljudet i röret.

De asiatiska forskarna har testat egenskaperna hos sin konstruktion genom att låta en ljudkälla röra sig längs med röret. Ljudet hade en frekvens på 350 hertz och färdades med fem meter i sekunden. Det visade sig att tonhöjden sjönk med tio hertz vid den fasta mikrofonen i röret när ljudet närmade sig, och höjdes med lika mycket när ljudet fjärmade sig.

Hittills har materialet använts i ett endimensionellt rör. Forskarna försöker nu göra om samma sak i två och tre dimensioner. Då skulle det kunna användas i sjukvården och industrin för att tysta oljud eller öka upplösningen vid ultraljudsundersökningar.

Anders Wallerius

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer