Avspark med tankekraft

2014-06-12 10:03  

Avsparken på fotbolls-VM i dag görs av en förlamad person, som styr ett exoskelett med tankekraft.

Det är inom projektet Walk Again som 170 forskare runt om i världen har tagit fram det exoskelett som hjälper premiärskytten att sparka iväg bollen i inledningsmatchen mellan Brasilien och Kroatien.

Frontfigur för projektet har varit den brasilianska neurologen Miguel Nicolelis, verksam vid Duke University i USA.

Vid matchöppningen kommer den förlamade personen att resa sig från en rullstol och med hjälp av exoskelettet gå 25 meter fram till bollen och göra avsparken.

Allt styrs av personens tankar, som överförs via mängder av elektroder i en huva till små motorer i exoskelettet. Den avancerade protesen väger ca 70 kg.

Med hjälp av en konstgjord hud får personen återkoppling på hur avsparken känns. Den huden, Cellularskin, har forskaren Gordon Cheng arbetat med.

Inspirationen kom från ett samarbete 2008 när Nicolelis lät en apa gå på ett löpband i USA, medan Cheng använde apans hjärnsignaler till att styra en humanoidrobot i Kyoto.

- Då förstod vi att det skulle vara möjligt att genom hjärnsignaler och ett exoskelett få en förlamad person att kunna gå igen, säger Gordon Cheng, som numera är verksam vid Münchens tekniska universitet, en av deltagarna i Walk Againprojektet.

Sensorerna i det konstgjorda skinnet reagerar på bland annat tryck, vibrationer, temperatur och rörelse i tre dimensioner. Sensorcellerna har placerats i bikakeform och skyddas av en elastomer som ser ut som hud.

Men det är inte bara sensorerna som är viktiga för funktionen, säger Cheng. Kanske ännu viktigare är den intelligens vi ger sensorerna.

Med kvällens avspark anser många att man har nått en milstolpe i utvecklingen av hjälpmedel för förlamade personer. Men Gordon Cheng anser att man bara är i början av en utveckling där det återstår mycket att göra.

Ytterligare en video om utvecklingsarbetet.

 

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer