Astra Zenecas coronavaccin går in i fas tre i USA

2020-09-01 07:08  
Astra Zeneca går in i den tredje kliniska försöksfasen för att ta fram ett coronavaccin. Foto: Claudio Bresciani/TT

Astra Zeneca meddelar att företaget går in i den tredje och avslutande fasen av kliniska studier av sitt coronavaccin i USA. Tiotusentals frivilliga ska testa vaccinet.

Uppemot 30 000 vuxna från olika etniska grupper, med spridning i ålder och geografi ska testas i USA. En del kan ha underliggande åkommor, som att de är hiv-smittade. Gemensamt är att alla ska löpa en förhöjd risk att smittas av sars-cov-2.

Testpersonerna kommer att antingen få doser av vaccinet, eller en verkningslös saltlösning, i två doser med fyra veckors mellanrum, för att se om vaccinet är effektivt och säkert. På 3 000 personer kommer bolaget att närmare undersöka lokala och systemiska reaktioner och immunsvaret.

Övervakas i två år

Alla som testas kommer att övervakas noga efter testet, och de uppmanas även hålla koll på eventuella biverkningar när de kommit hem. Efter sin andra dos kommer de att följas i två år via regelbundna blodprov. De som misstänks ha smittats med coronaviruset kommer att följas extra noga.

Läs mer: Covidläkemedel till Sverige – men mindre än begärt

Enligt amerikanska hälsoinstitutet NIH ska försöken främst ta reda på om vaccinet kan förhindra att personer som smittats med det nya coronaviruset utvecklar symptom.

"Undersökningen ska också utvärdera om vaccinkandidaten kan förhindra sars-cov-2-infektioner oavsett symptom och om det kan förhindra allvarlig covid-19. Det kommer också att utvärdera om det experimentella vaccinet kan minska förekomsten av akutbesök till följd av covid-19", skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Flera länder

Sedan tidigare pågår kliniska studier på vaccinet i Storbritannien, Brasilien och Sydafrika, och sådana förväntas inledas snart även i Japan och Ryssland. Totalt kommer omkring 50 000 personer att testa den nya vaccinkandidaten.

Läs mer: Britton: ”Lite mindre mörk bild har vi nu”

"Vi arbetar snabbt men utan att ta genvägar", säger vd Pascal Soriot i ett pressmeddelande.

Astra Zenecas förhoppning är att resultaten från fas 3-studien ska vara färdigt senare i år, och bolaget räknar med att tre miljarder doser ska tillverkas om allt går som det ska.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer