Asimo fyller tio

2010-11-01 09:16  
Jordgubbstårta på födelsedagen. Foto: Honda

Den har mött kungligheter och EU-parlamentariker, dirigerat orkestrar och serverat måltider. På söndagen fyllde roboten Asimo tio.

I Japan finns ett stort intresse för humanoider, robotar med egenskaper som gör att de på olika sätt interagerar med människor.

Hondas bidrag till humanoidskaran heter Asimo, och fyllde tio år den sista oktober. Genom åren har Honda låtit Asimo utföra olika spektakulära handlingar som fått stor publicitet runt om i världen.

Utvecklingen av Asimo koncentreras just nu på att utveckla robotens intelligens samt att förbättra förmågan att samverka med människor.

Målet med utvecklingen av Asimo är enligt Honda att få fram en användbar humanoid som kan hjälpa människor, exempelvis i vården. Tekniken ska också kunna användas i Hondas övriga produktsortiment. Dessutom hoppas företaget kunna öka intresset bland ungdomar för teknik och vetenskap med hjälp av insatser från Asimo.

Se tioårskavalkad med Asimo på video här.

Håkan Abrahamson

Mer om: Debatt Robot

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer