Årets tio hetaste tekniktrender

2016-01-15 05:00  

Sociala robotar, 5g och en omtvistad gen-sax. Det är tre av årets hetaste teknik-trender. Under 2016 kopplas också allt fler prylar upp till nätet. Hembatterier slår igenom och klimatkrisen kräver lättare, smartare material.

Robotar, robotar, överallt robotar

Tack vare fallande priser på sensorer och datorkraft tar sig robotarna in på allt fler områden, från att köra tunga matvagnar i sjukhuskorridorer till att hämta varor på plocklager.

Med namn som Jibo, Pepper och Buddy vill de sociala robotarna hjälpa till och fungera som sällskap i hemmet. När de kopplas ihop med artificiell intelligens och beräkningskraften i molnet blir resultatet robotar som kan lära sig nya uppgifter. Bland företagen som satsar hårt på detta område finns Google, Toyota och Facebook.

5g-uppvisning under OS i Rio?

Tanken var att nästa mobilstandard, 5g, skulle komma först 2020. Men konkurrensen är så hård att mobiloperatörer i USA talar om lansering av 5g redan 2017. Det nya med 5g är att tekniken används för helt nya kunder som vill koppla upp bilar och fabriker. Det ställer nya krav på nät med kortare svarstider och säkrare uppkoppling. I år väntas Ericsson visa upp resultat från 5g-samarbeten med företag som Scania, Saab, Volvo och ABB. Kanske under mobilmässan i Barcelona eller OS i Rio i sommar?

Alla tings internet

Det finns redan 15 miljarder uppkopplade prylar i världen, varav två tredjedelar är telefoner och datorer. Men flera företag, bland annat routerbolaget Cisco, räknar med hela 500 miljarder uppkopplingar före 2030. Då väntas allt från skjortor och motorsågar till bilar och mjölkförpackningar kunna kommunicera med nätet. I år väntas uppkopplingen av elmätare och dörrlås i smarta hem ta fart. Och Telia börjar som första operatör i världen sälja uppkoppling till internet även för gamla bilmodeller.

Läs mer:

Läs mer: Så gick det för trenderna 2015

Designade lättviktsmaterial

Räkna med än större fokus på lättare material för att minska koldioxidavtrycket. BMW använder som första biltillverkare kolfiber i stor skala i elbilen I3. Industrikoncernen General Electrics bantar sin nya jetmotor med bland annat 3d-utskrivna delar.

På Chalmers har forskare lyckats göra betong 40–50 procent starkare med hjälp av grafen. På forskningslabben designas nya material på nanonivå i datorn för att få exakt den hållfasthet och de egenskaper som uppgiften kräver.

Förarlösa framtiden

It-bolagen storsatsar på förarlösa bilar: Google var först, men Apples än så länge obekräftade elbilssatsning lär också utmynna i en förarlös variant, som vi sannolikt får veta mer om i år.

Mer information lär också komma ut från Volvos projekt Drive Me, som syftar till att testa självkörande bilar i trafiken i Göteborg 2017. Ansvarsdebatten intensifieras vad gäller både förarlösa bilar och obemannade flygfarkoster. Många nya regler för drönare väntas världen över 2016.

Hembatterierna flyttar in

Efter klimatavtalet i Paris krävs handling om höjningen av jordens medeltemperatur ska hållas under två grader. Installationerna av solceller fortsätter att öka tack vare fortsatt prispress och under nästa år kommer även batterilager att nå en bredare marknad. Genom att lagra solenergin i litiumjonbatterier kan den användas även på natten.

Mest omtalat är elbilstillverkaren Teslas batterilager som börjar säljas både till företag och privatpersoner.

Omstörtande bankverksamhet

Unga entreprenörer med it-kunnande, egen app och ny affärsmodell ger sig på väletablerade branscher. Näst på tur står finansbranschen. Senast var det Kakao, sydkoreansk variant av Skype, som ska bli onlinebank utan ett enda kontor. Och svenska betaltjänsten Klarna har ansökt hos Bankinspektionen. Dessutom väntas nu blockchain, tekniken bakom kryptovalutan bitcoin, kunna ersätta bankerna i aktiehandeln. Det tror SEB som tillsammans med 21 andra banker tänker omkullkasta sin egen affärsmodell.

Hackare i klockan kräver it-säkerhet med AI

Smarta klockor, uppkopplade bilar och medicinska tjänster i mobilen. Ju mer vi kopplar upp både oss själva och prylarna omkring oss till internet, desto fler ingångar får också de cyberkriminella nätverken som blir allt proffsigare.

För att skydda de växande potentiella attackytorna börjar företag jobba mer aktivt för att upptäcka och förhindra intrångsförsök innan de hunnit göra skada. Det kräver avancerade analyssystem med inslag av artificiell intelligens.

Dna-sax revolutionerar gentekniken

En ny slags gensax med det kryptiska namnet CRISPR är bioteknikens nya favoritverktyg. Med den kan gener förändras, bytas ut, repareras eller stängas av snabbt och precist.

Tekniken ger hopp om bot mot svåra sjukdomar och kan ”rätta” gener i embryon så att barnet undviker genetiska sjukdomar. Inom växtförädling testas redan majs som tål torka och tomater som inte ruttnar.

Förespråkarna talar om en revolution, men gensaxen kan klippa fel och har redan skapat en häftig etisk debatt.

Smarta städer för bättre klimat

År 1900 bodde var tionde världsmedborgare i städer. Nu bor hälften av oss inne i stan och 2050 väntas andelen vara uppe i 70 procent. Därför kommer vi tala alltmer om den flora av smarta lösningar som krävs för att hantera megastädernas infrastruktur, säkerhet, energianvändning och avfallshantering. På sina håll testas redan uppkopplade soptunnor som messar när de behöver tömmas och avancerade styrsystem av gatubelysning med ledlampor som halverar elanvändningen.

Gilla Ny Teknik på Facebook

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt