Algfabrik gör vätgas av solljus

2012-12-06 13:08  
Peter Lindblad har detaljstuderat den lilla blågröna algen Nostoc.

I ett nytt EU-projekt, som leds från Uppsala, ska forskare och företag utveckla teknik för att tillverka vätgas med hjälp av cyanobakterier. En försöksanläggning planeras i Italien.

På professor Peter Lindblads labb vid Uppsala Universitet finns många behållare med cyanobakterier, också kända som blågröna alger.

Under många år har han och hans kolleger forskat på hur de kan skräddarsys för att producera vätgas.

Nu har Uppsala universitet i samarbete med sju andra labb och två företag fått närmare tre miljoner euro från EU för att utveckla tekniken.

Projektet har döpts till Cyano Factory och leds av Peter Lindblad. Ett av målen är att är att bygga en 1000-liters utomhusanläggning i Italien.

-Efter att vi skapat organismerna och fått dem att producera bränslet vill vi också se att det fungerar i tankar utomhus, säger Peter Lindblad.

Fotoreaktorn konstrueras av ett italienskt företag. Andra grupper i projektet kommer att bland annat studera hur produktionen av vätgas påverkas när labbmiljön byts ut mot verkliga förhållanden.

Forskarna har redan kommit en bit på väg. Av solljus och vatten tillverkar bakterier vätgas naturligt, men de använder vätgasen för eget bruk. Genom att slå ut de gener som hindrar vätgasen från att lämna organismen har Uppsalaforskarna redan i dag fått fram bakterier som släpper i från sig vätgas.

Nästa steg är att öka produktionen. Det ska ske i projektet genom att gener från andra organismer förs över till cyanobakterien. Omfattande genförändringar av det här slaget brukar gå under benämningen syntetisk biologi.

-I dag får vi ut väldigt lite vätgas. Med syntetisk biologi kan man få ett hopp i utbytet, säger Peter Lindblad.

Projektet kommer att pågår i tre år och utöver de tre miljonerna från EU-kommissionen skjuter projektdeltagarna till ytterligare en miljon euro.

På sikt ska cyanobakterierna skräddarsys för att även producera andra bränslen. Ett exempel är etanol. Här har det amerikanska företaget Joule redan byggt en försöksanläggning och slöt nyligen ett samarbetsavtal med biltillverkaren Audi kring fortsatt utveckling.

Enligt Peter Lindblad kommer man i EU-projektet att utgå från vätgas.

-Inte för att det är den bästa energibäraren, utan för att det är enklast att börja med, förklarar han.

En viktig del i projektet är att bygga upp en verktygslåda för avancerad genförändring av cyanobakterier.

-Med hjälp av de här redskapen går vi sedan vidare till andra bränslen, säger Peter Lindblad.

Marie Alpman

Mer om: biobränsle FIlm

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer