Äldsta svamparna – dubbelt så gamla

2017-04-24 17:00  

Svenska forskare har gjort fynd som tyder på att svampliknande organismer fanns på jorden för 2,4 miljarder år sedan. Det är mycket tidigare än man har trott.

Svampar förknippas med livet på land. Men svamporganismer finns även i haven. Nu visar analyser av fossil som forskare vid Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm har gjort att organismer som är svampliknande har levt i hålrum i berggrund för 2,4 miljarder år sedan.

Landlevande svampar började bli vanliga för cirka en halv miljard år sedan. Havslevande svampar är äldre.

– Fossilfynd av marina svampar har tidigare antytt att de är mellan 1,2 och 1,4 miljarder år gamla, säger Stefan Bengtson, professor emeritus i paleozoologi vid Naturhistoriska riksmuseet.

Analysen av de nya fossilfynden flyttar därmed tillbaka tiden rejält för när de första marina svamparna började uppstå. Resultaten presenteras i en artikel i tidskriften ”Nature Ecology & Evolution”.

Forskarna har undersökt stenprov från berggrund från Norra Kapprovinsen i Sydafrika. Dateringen av berggrunden är fastställd, men att helt säkert säga att det handlar om svamporganismer är svårare eftersom det inte finns något organiskt material kvar att analysera. Istället har forskarna gått på utseendet.

Läs mer:

Läs mer: Svenska upptäckten: Världens äldsta växter

Fossilen visar att den svampliknande organismen har de karaktäristiska mycelietrådarna. Avbildningarna har gjorts med röntgentomografi och flera olika typer av ljus- och elektronmikroskopi. Organismens form har bevarats genom att de stelnade gasbubblorna har fyllts på av olika mineral, efter att svamparna har flyttat in.

De senast bildade mineralen kan i sin tur åldersbestämmas, och det gör att det går att dra slutsatser om organismens ålder.

– Den senaste metarmofosen som har bildat en grupp mineraler är 2 miljarder år. Det troliga är att organismerna är nära 2,4 miljarder år gamla.

När lavan vällde ut i på havsbotten uppstod millimeterstora gasbubblor. När lavan hade svalnat koloniserades bubblorna av små, svampliknande organismer som på något sätt lyckades överleva i en miljö som var syrefri och antagligen i fullständigt mörker.

– De har antagligen inte levt där ensamma, eftersom svampar behöver organiskt material för att leva. De kan ha levt i symbios med till exempel bakterier, eller andra mikrober som använde kemiskt lagrad energi, säger Stefan Bengtson.

Anna Orring

Mer om: Svamp Fossil

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer