3d-utskrivna skulpturen är bara en millimeter hög

2020-01-02 07:00  

Exaddon 3d-printar komplicerade former i mikrometerskala med flytande koppar. Nu har de skrivit ut en millimeterhög version av Michelangelos David.

Företaget Exaddon är sprunget ur en spin-off från det schweiziska universitetet ETH Zürich. Deras Ceres-teknik kan 3d-printa komplicerade metallobjekt i mikrometerskala, med en upplösning som ligger där under. Tekniken presenterades för några år sedan men nu har den förfinaits. Deras stråle av joniserad flytande koppar kan ha ett flöde som räknas i femtoliter per sekund.

Nu har Exaddon demonstrerat systemets kapacitet genom att skriva ut en version av Michelangelos David. Den verkliga statyn av marmor som står i Florens är drygt fem meter hög. Den printade versionen mäter bara en millimeter. Trots det har ”Tiny David” fått med originalets alla detaljer, från någon slags frisyr till ett ”sexpack”.

Läs mer: Flera genombrott för svensk printerutvecklare

Kopparfiguren är ihålig och väger bara tolv mikrogram. Samtidigt är David det största objektet som har skapats med företagets teknik. Att skriva ut den tog tolv timmar, men enligt Exaddon kan det gå mycket snabbare än så vid en enklare design.

Tiny David är faktiskt mer exakt än vad man skulle kunna tro. Exaddon har hittat ett sätt för att direkt konvertera en CAD-fil till maskinkod för utskrift. Det skriver de på sin hemsida. Företaget har publicerat sina framsteg i tidskriften Micromachines.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer