1 200 forskare bort från Astra Zeneca i Södertälje

2012-02-02 09:31  
Så sent som i december i fjol meddelade Astra Zeneca att ett depressionsmedel, TC-5214, som testats på patienter inte haft avsedd effekt och att värdet på skulle skrivas ner med 650 miljoner kronor. Foto: Scanpix.

UPPDATERAD. Astra Zeneca lägger ner sin forskning och utveckling som varit inriktad mot neurovetenskap. I Sverige berörs cirka 1 200 forskartjänster, de flesta i Södertälje.

Forskningen i Södertälje har varit inriktat mot att få fram läkemedel mot exempelvis depression och schizofreni. Men liksom flera andra av de stora läkemedelsbolagen har Astra Zeneca haft svårt att få fram nya effektiva preparat inom området. Så sent som i december i fjol meddelade Astra Zeneca att ett depressionsmedel, TC-5214, som testats på patienter inte haft avsedd effekt och att värdet på skulle skrivas ner med 650 miljoner kronor.

I fortsättningen ska Astra Zeneca sköta sin forskning inom området genom vad företaget kallar en "virtuell forskargrupp" på 40 till 50 personer, med bas dels i Boston i USA, dels i Cambridge i Storbritannien. Det innebär att företaget nu i stället förlitar sig på att få uppslag till nya läkemedel inom området från forskning utanför den egna koncernen. Enligt presskommunikén ska gruppen "samordna och styra grundforskning och utveckling i ett nätverk bestående av några av världens mest innovativa partners inom akademi och industri". Till dessa räknas bland annat Karolinska institutet, enligt meddelandet.

Utom de 1 200 forskarna berörs en rad stödfunktioner av neddragningen.

Erik Mellgren

Mer om: FoU Läkemedel

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer