Sex tips för att samarbeta med någon du inte gillar

2018-12-18 10:51  
Katter och hundar går inte alltid ihop. Så kan det vara mellan människor på arbetsplatser också. Foto: TT

Jobbar du med någon du verkligen inte tycker om? Även om du inte kommer att ändra uppfattning om personen så finns det strategier för att få det att fungera bättre.

Det går att samarbeta effektivt med personer du inte gillar, men du måste ta kommandot, det påstår organisationskonsulten Mark Nevins till Harvard Business Review där han ger han sina bästa tips:

– Acceptans och reflektion. Du kan inte komma överens med alla men att det finns ett potentiellt värde i varje interaktion med andra. Försök att reflektera uppriktigt om varför spänningen har uppstått och vilken roll du spelar. Din reaktion på situationen kan vara problemets kärna.

– Arbeta på att förstå den andra personens perspektiv. Det är få personer som har som mål att göra ditt liv olyckligt. Ta dig tid att tänka ur den andres synvinkel. Varför fungerar personen så här? Hur ser personen på mig? Vad behöver han eller hon från mig?

Läs mer: Säg aldrig det här under en presentation

– Bli en problemlösare i stället för att vara en kritiker eller konkurrent. För att arbeta bättre tillsammans är det viktigt att skifta fokus från att vara en konkurrent till att bli en samarbetspartner. I stället för att försöka gå runt den andra personen, engagera honom eller henne direkt.

– Fråga fler frågor. I spända situationer försöker många av oss att prata oss igenom det. Det gör oftast bara situationen värre. Försök i stället att ställa frågor, helst öppna frågor som öppnar för konversation. Lägg din egen dagordning åt sidan, ställ bra frågor och lyssna tålmodigt på svaren.

Kan ge omstart av svårt förhållande

– Bli medveten om hur du agerar med andra. Det är lätt att skylla konflikter på "dålig personkemi", men alla har olika sätt att agera med andra och att identifiera dessa skillnader kan hjälpa till. Genom att mellan er kanske ni till och med inser att ni kan komplettera varandra på ett bra sätt.

– Be om hjälp. Det kan ge en omstart av ett svårt förhållande eftersom det visar att du värdesätter den andres intelligens och erfarenhet.

Karin Myrén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap