”Klichébilden av ingenjören är fel”

2013-04-15 08:09  

De orättvisa löneskillnaderna och svårigheten att göra sin röst hörd. Det är några orsaker till att nätverk för kvinnliga ingenjörer bildats.

– Av Sveriges Ingenjörers medlemmar så är bara cirka 24 procent kvinnor. Många är den enda kvinnan på sin arbetsplats och därför vill de träffa andra för att prata om sin yrkesroll, säger Lena Lindqvist, samordnare för kvinnliga nätverk på Sveriges Ingenjörer.

Många kvinnliga ingenjörer har också andra liknande erfarenheter.

– Det kan handla om löneskillnaderna. Det skiljer nästan 1 000 kronor mellan män och kvinnor i ingångslöner. Som ensam kvinna på en arbetsplats kan det också vara svårt att få sin röst hörd, säger Lena Lindqvist.

Ett av nätverken, Darling Dalarna, bildades för cirka tre år sedan.

– Jag var med och nystartade ett nätverk, för att lära känna människor då jag var ny på orten. I dag är vi runt hundra personer i nätverket, säger Lena Hellberg, till vardags enhetschef på Ramböll i Falun.

På träffarna gör medlemmarna bland annat studiebesök och lyssnar på föreläsningar.

Men varför starta ett kvinnligt nätverk?

– Jag hade varit med i ett förut så det var det som dök upp när jag kom att tänka på att bilda nätverk. Sedan har många av oss en snarlik vardag. Då kan vi prata om det, säger Lena Hellberg.

Ett alternativt initiativ är Womengineer, en webbplats för kvinnliga ingenjörer. Den startades 2008 av två studenter som pluggade till civilingenjörer i design- och produktframtagning på KTH.

– Många har nog en bild av att ingenjörsutbildningen inte är för dem. Det är en traditionellt manlig yrkeskategori och det saknas förebilder. Vi tänkte att just det kunde vara viktigt. Men för att få tjejer intresserade måste man prata med dem på gymnasiet, eller ännu tidigare.

Just därför har Womengineer samarbetat med Tekniksprånget, som syftar till att få gymnasieelever att praktisera på tekniska företag.

I dag jobbar Marie Lagström sedan några år tillbaka som managementkonsult på Volvo. Hennes klasskamrat, Emelie Andren Meiton, jobbar för Siemens i Zürich. Båda har dock fortsatt sitt engagemang i Womengineer.

– Vi har kvinnliga ingenjörsstudenter över hela landet som bloggar om sin vardag. Klichébilden av en ingenjör är att det är en manlig datanörd. Vi vill visa på mångfalden, säger Marie Lagström.

Första kvinnliga nätverket startade 1986

Det finns cirka 40 nätverk i Sverige för kvinnliga ingenjörer. Sveriges Ingenjörer kan hjälpa till med starten av ett nytt nätverk, samt bidrag till externa föreläsare. Det första nätverket för kvinnliga ingenjörer, inom dåvarande Civilingenjörsförbundet, bildades 1986.

Stefan Nordberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap