Lata kan vara understimulerade

2013-08-15 09:25  
Bisse Frid Foto: Privat

Alla medarbetare på rätt nivå. Då blir det fart på företaget. Ett nytt verktyg hjälper människor att hitta rätt.

– Det är inte nödvändigtvis den som presterar bäst i dag som har störst potential för ett svårare jobb som chef eller specialist. Men det är oftast de som rekryteras, säger Bisse Frid, som jobbar med ett karriärverktyg som ska passa in rätt person på rätt plats..

Det trista som då kan hända är att man börjar underprestera och vantrivas. De som alltid har varit så duktiga och kompetenta tyngs ner av att inte räcka till och riskerar att gå in i väggen.

– De lägger misslyckandena på sig själva, fast det inte är dem det är fel på. De har helt enkelt inte rätt jobb, säger hon.

Det är här Career Path Appreciation kommer in. Det är en metod att bedöma och förstå människors förmåga att hantera sitt arbetsliv och fatta beslut. Genom djupintervjuer ringar de utbildade konsulterna in i vilken av de tre huvudgrupperna personen ingår: visionärerna, strategerna eller resultat här och nu-gruppen.

Brukar folk bli förvånade över resultatet?

– Aldrig. Just så här är det, du sätter ord på det jag har känt, säger de. Vi tar deras egna ord och de får en modell för hur de bäst kommer till sin rätt.

En del medarbetare som Bisse Frid möter i sin verksamhet som konsult på managementföretaget Bioss jobbar under sin prestationsförmåga. De kan uppfattas som lågpresterande, till och med lata. I själva verket är de understimulerade och behöver utmaningar.

I ett företag i förändring kan verktyget vara användbart för att hitta de rätta krafterna. Liksom för ett företag som är framsynt nog att se över successionsordningen. Det kan bli en överraskande upplevelse för ledningen att hitta guldkorn bland de lågpresterande.

Det är inte givet att man stannar i en viss tankemodell hela livet. En del som har varit nöjda i sin här och nu-roll börjar tänka bredare och ser mönster som tidigare var dolda.

Om denna period av oro och missnöje med karriären sammanfaller med mitt i livet-krisen kan det bli svårt om de inte förstår varför jobbet som var så stimulerande plötsligt känns meningslöst och tråkigt.

– Om ledningen förmår att se detta och kan hjälpa dem att ta steget in i den strategiska gruppen, kanske de slipper fatta drastiska beslut som att skilja sig eller byta bana.

Tre olika karriärtyper

  1. Här och nu. De är dagens hjältar. De tar ansvar för att deras organisationer levererar det de ska. Här finns många i specialistrollen, som advokater, piloter, läkare, byggare, maskinoperatörer, aktiemäklare, de flesta serviceyrkena. De tycker om att fördjupa sin kompetens och förbättra processer och känner trygghet i sin erfarenhet.
  2. Strategerna som bygger organisationer för framtiden på några års sikt. Här hittar man affärsområdeschefer, FoU-chefer och dem som formulerar strategier. De bygger företaget genom att koppla det som händer i nuet till framtiden. En del har för bråttom med att bli strateger. Även om man har förmågan är det klokt att skaffa sig erfarenhet av att arbeta på mellanchefsnivå.
  3. Visionärerna som bygger samhället. De tänker mycket brett och långt. Här hittar man statsministrar och koncernchefer i företag med många ovissa faktorer. De har ett uttalat samhällsperspektiv och skapar samband mellan företeelser som inte tidigare varit förknippade med varandra. Ofta personer som vill känna att det blir en bättre värld av det de gör. De tänker inte så mycket på hur de kan bli duktigare i sitt jobb. De förstår intuitivt komplexitet. I stället för att vilja borra djupare och bli experter drivs de av viljan att kunna förstå breda skeenden.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap