Individen gör comeback på kontoret

2018-04-16 14:30  
Foto: Berit Roald / NTB scanpix / TT

Införandet av aktivitetsbaserade arbetsplatser blev inte riktigt som det var tänkt överallt. Nu svänger pendeln över till att individens behov får ta större plats på kontoret för att stärka medarbetarnas välmående och för att inte arbetet ska bli lidande.

Konsultföretaget GoToWork som utvecklar arbetssätt och arbetsmiljöer på företag har listat fem kontorstrender som de tror får störst inverkan under 2018: 

Välmående

Återhämtning blir ett ledord under året. Det behövs för att klara det allt högre tempot i arbetslivet, och det inser arbetsgivarna. Trenden är därför att kontoren utformas på ett sätt som stödjer medarbetarnas olika behov och som främjar hälsa och välmående.

Bättre samarbete

För bara 10–15 år sedan bestod den genomsnittliga arbetsdagen av 60–70 procent individuellt arbete och resten samarbete. Idag står samarbete för 50–60 procent av tiden och det fortsätter att öka. Det ställer högre krav på att samarbetet sker effektivt och som stöd för det växer det fram system för att hitta rätt kollega, kompetens eller nätverk på arbetsplatsen.

Individen framför allt

Från att ha prioriterat samarbetsplatser och sociala ytor svänger pendeln tillbaka till att arbetsplatsen i första hand utformas för att tillgodose individens förutsättningar, därefter för samarbetet. De senaste årens boom för aktivitetsbaserade kontor har allt för ofta lett till att kvaliteten i arbetet blivit lidande.

Lyft det goda

Förändring är för de flesta inte ett naturligt tillstånd. Därför blir 2018 året när ledarskap och självledarskap ställs på prov när det gäller att utveckla arbetet på kontoret så alla får ut så mycket som möjligt av det. Lyft fram det goda och betona att alla är ansvariga för att arbetssätt och företagskultur utvecklas.

Fler stödfunktioner

Eftersom arbetet allt mer värderas utifrån resultat ändras synen på att utföra uppgifter som ligger utanför det egna kompetensområdet. Det leder till att skräddarsydda och lättillgängliga servicetjänster kommer att explodera, både när det gäller utbud och efterfrågan.

Karin Myrén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap