Blivande ingenjörer drömmer om eget företag

2016-11-25 15:31  

Intresset för startupvärlden är enormt bland blivande ingenjörer. För att locka till sig framtidens talanger – och behålla dem – vill storbolagen bli bättre på ta vara på medarbetarnas snilleblixtar.

”Mossig organisationskultur”. ”Långsamma jättar”. ”Ingen plats för innovation”. Nej, det är inte de etablerade teknikbolagen som ligger högst upp på listan över drömarbetsplatser bland de blivande ingenjörer som Ny Teknik träffade på KTH:s arbetsmarknadsmässa Armada.

I stället lockas många studenter av att hoppa på något av alla startup-företag som startats i Sverige eller någon annan del av världen – eller så drömmer man om att starta en helt egen verksamhet.

– Jag har noll intresse av jobbat åt ett etablerat företag efter examen. Det tar ofta alldeles för lång tid att få testa nya idéer inom större organisationer, säger Daniel Cassel, som pluggar materialvetenskap på KTH.

Flera andra studenter som Ny Teknik talade med säger att man gärna arbetar åt ett storföretag direkt efter examen. Men när man har fått tillräckligt med erfarenhet, och har byggt upp ett kontaktnät, vill många satsa på att förverkliga sina egna affärsidéer.

– Det är svårt att starta något eget när du är helt ny i branschen. Men när jag har arbetat ett par år skulle jag nog gärna grunda mitt eget företag, då förmodligen inom e-hälsa, säger Suthesh Kumar Balbir Singh, som läser en masterutbildning i medicinsk teknik.

Läs mer i guiden:

Läs mer: Hitta första jobbet

Det stora intresset för startups bland studenterna – och att förverkliga sina egna idéer – har knappast gått obemärkt förbi hos jättarna som är på plats under Armada.

Hos Ericsson, med en jättemonter på mässan, lyfter man gärna fram satsningen Ericsson Garage, som är storföretagets egen teknikinkubator. Syftet med projektet är ge medarbetarna en möjlighet att skapa nya innovationer inom företaget.

– Jag kan förstå hur studenterna resonerar. Innovation är fantastiskt kul, och det som driver många inom forskning och utveckling. På Ericsson har vi en 140-årig tradition av att ta fram nya tekniska lösningar, och vi vill även kunna ge våra medarbetare möjligheten att vara nytänkande och ge dem stöd i detta, säger Lisa Boberg, employer branding specialist på Ericsson.

På Microsofts Skypekontor i Stockholm har man valt en annan modell för att uppmuntra till innovation bland medarbetarna: Där låter man sina anställda ägna viss del av sin arbetstid åt att experimentera med egna lösningar, berättar Oren Resef, senior mjukvarutuvecklare, för Ny Teknik.

Ett annat sätt att locka unga talanger kan vara att erbjuda alternativa karriärvägar. Konsultföretaget ÅF, på plats 13 bland landets mest attraktiva arbetsgivare i Ingenjörsbarometern 2016, har byggt upp ett partnernätverk som i dagsläget består av drygt 20 000 ingenjörer som arbetar som fristående konsulter till företaget.

– Partnernätverket gör det möjligt för enskilda konsulter och små konsultbolag att samarbeta med ÅF i specifika projekt, och på så sätt få tillgång till ÅF:s styrka och storlek på marknaden, samtidigt som man även kan vara involverad i egna projekt parallellt. Nätverket har funnits i åtta år, och vi ser att intresset ökar hela tiden, säger Greta Mathiesen, event-ansvarig på ÅF.

Gilla Ingenjörskarriär på Facebook!

Kalle Wiklund

Mer om: Startup

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap