WHO håller möte om zikaviruset

2016-01-28 08:55  
Myggarten Aedes aegypti sprider zikaviruset. Foto: Polaris Images / All Over Press

Världshälsoorganisationen WHO håller i dag ett särskilt möte med anledning av zikavirusets spridning på den amerikanska kontinenten.

Trycket har ökat på WHO att agera snabbt mot viruset som misstänks ligga bakom fosterskador hos tusentals barn i Brasilien. Barn har där fötts med mycket små huvuden, så kallad mikrocefali. Forskare i USA har uppmanat WHO att sammankalla en krisgrupp samt att överväga att deklarerea zika som en allvarlig hälsokris som hotar internationell folkhälsa.

Flera länder har vidtagit åtgärder för att stoppa virusspridningen, i USA ska till exempel människor som besökt drabbade regioner förbjudas från att donera blod. Brasiliens president Dilma Rousseff satsar på att rensa platser där den smittbärande myggan reproduceras, alltså stillastående vattenansamlingar.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt