Tamiflu skyddar inte mot influensa

2014-04-10 07:59  

Stockholm (TT). Svenska staten köpte in läkemedlet Tamiflu för nära 300 miljoner kronor inför hotet om pandemier som fågelinfluensan och svininfluensan. Men läkemedlet har ingen effekt på dödlighet och minskar inte sjukhusvistelserna.

Det visar en stor genomgång av kliniska rapporter som det oberoende forskarnätverket Cochrane publicerar i British Medical Journal, uppger flera medier.

För två år sedan visade en delrapport att den enda effekten av Tamiflu är att sjuktiden kortas med en dag, från sex till fem dagar. Inga effekter på dödlighet eller minskade sjukhusvistelser kunde påvisas.

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger till Vetenskapsradion att han ändå är nöjd med de beslut som togs under pandemin, eftersom det på en stor befolkningsgrupp kan få avgörande betydelse om folk är hemma en dag kortare.

Den nya studien visar också på stora brister i hur läkemedelsföretaget Roches tester har genomförts.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer