Svenska EU-politiker vill granska svininfluensan

2010-04-29 11:03  

Togs rätt beslut angående svininfluensan? Vaccinköpen kostade miljardtals kronor. Var de motiverade? Sex svenska politiker kräver nu att EU-parlamentet utreder myndigheternas hantering av pandemin.

En EU-utredning av myndigheternas hantering av svininfluensa-krisen, som också medförde att medlemsländerna köpte in hundratals miljoner doser vaccin, rycker allt närmare.

Över 200 parlamentariker, bland dem sex svenskar, har skrivit på den franska parlamentarikern Michèle Rivasis upprop om att EU-parlamentet bör utreda EUs och dess institutioners hantering av svininfluensan.

”Men tanke på att hundratals miljoner euro spenderats av EUs medlemsländer, och transparensen i besluten gentemot medborgarna i Europa varit minimal, talar för att man ska tillsätta en parlamentarisk kommission, skriver Michèle Rivasi i ett pressmeddelande.

Lena EK, centern, är en av de svenska politikerna som signerat skrivelsen.

Men hon är inte såsom Michèle Rivasi, De Gröna, kritisk mot vaccinköpen, utan menar att en analys vore bra för att man framöver ska kunna förbättra krishanteringen inom EU.

—Jag tycker att Sverige hade bra information kring smittspridningen och att hanteringen var transparent men så var det inte på alla ställen i EU. I en del länder förekom det att man skrämde upp folk för att få dem att vaccinera sig, säger hon och nämner att diskussioner kring detta förekom i Spanien och England.

Lena EK tycker att var rätt att inskaffa vaccin till alla som ville vaccinera sig. Men hon konstaterar att inte alla länder i EU erbjöd vaccin till hela befolkningen.

De övriga fem svenskar som vill ha en undersökningskommission är Cecilia Wikström, folkpartiet, Isabella Lövin, miljöpartiet, Christian Engström, Piratpartiet, Marit Paulsén, folkpartiet och Eva-Britt Svensson, vänsterpartiet.

Eva –Britt Svensson uppger att hon tycker att ”det är jätteviktigt - inför nya/kommande hot - att analysera hur man agerat, vad som varit bra, dåligt” under handläggningen.

Christian Engström hälsar via sin pressansvarige Henrik Alexandersson, att man är för ökad öppenhet i hanteringen.

”Det finns de som menar att hanteringen av svininfluensan lämnar en del i övrigt att önska”, skriver Alexandersson i mejl.

För att en politikerledd undersökningskommisison ska kunna tillsättas — eller så blir det möjligen ett ett extra utskott — krävs att en fjärdedel av de 750 ledamöterna signerat uppropet. Det kravet är nu med råge uppnått med över 200 namnteckningar.

Uppropet planeras att lämnas över till parlamentets Talmanskonferens om cirka två veckor, inför parlamentets nästa så kallade mini-session i Bryssel. Därefter beslutar Talmanskonferensen om alla villkor är uppfyllda.

I Sverige vaccinerades sex miljoner människor och 25 personer avled på grund av sjukdomen.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer