Svensk medicin hindrar svår förlossning

2009-09-09 13:02  

Mindre risk för en lång och smärtsam förlossning. Det blir resultatet om ett svenskutvecklat läkemedel ges i slutet av graviditeten.

En nyligen avslutad studie vid 18 förlossningskliniker runt om i Sverige har visat resultat som tyder på att det går att motverka en långdragen förlossning. Det som behövs är ett ämne som tillverkar de molekyler som behövs för att förlossningen ska bli normal.

-En långdragen förlossning är en av de vanligaste orsakerna till komplikationer för både mor och barn. Dessutom är de förknippade med stort lidande och smärta, säger Gunvor Ekman-Ordeberg, professor vid Karolinska institutet och en av grundarna till forskningsbolaget Dilafor.

Idén till det nya preparatet fick hon i början av 1980-talet när hon märkte att gravida som fick det blodförtunnande medlet heparin var lättare att förlösa än andra. Forskning visade att det finns molekyler i livmodern och livmoderhalsen som liknar heparin, och som förändras när förlossningen närmar sig. Förändringen leder till att livmoderhalsen luckras upp och gör att sammandragningarna i livmodern blir kraftiga.

Men molekylen förändras inte hos alla gravida. Det är då förlossningen ofta blir lång och svår. Det händer i mellan 10 000 och 15 000 av de 115 000 förlossningar som sker i Sverige varje år. Mest utsatta är förstföderskor, där 20 till 30 procent får en förlossning över 12 timmar.

Den nya substansen tafoxiparin tillför helt enkelt de molekyler som saknas. Det ges till gravida av barnmorskan, med start tidigast två veckor före den beräknade förlossningen.

Läkemedlet är framställt från det blodförtunnande medlet heparin.

Går allt som på räls kan läkemedlet finnas på marknaden om tre till fem år. Den kliniska studie med 263 gravida som nyligen avslutades var en Fas II studie. Nästa steg är studier på närmare tusen gravida.

Dilafor, som har patentskyddat metoden, arbetar nu som bäst med att hitta en samarbetspartner som kan gå in med det kapital som krävs för att kunna genomföra de nya kliniska studierna.

- Det är på gång, vi har mötts av ett stort intresse, säger Gunvor Ekman-Ordeberg.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer