Supervaccinet skyddar mot Ebola

2015-07-31 13:22  

Fullt skydd mot Ebola redan efter tio dagar. Tusentals frivilliga i Guinea har testat ett nytt vaccin som kan bli ett effektivt vapen mot sjukdomen.

Antalet nya fall av Ebola i de värst drabbade länderna Guinea, Sierra Leone och Libereria minskar. Trots det rapporterades 57 nya fall under de senaste tre veckorna. Kliniska studier med 4000 frivilliga, som alla vistas i Guinea där smitta brutit ut, väcker nu hopp om ett effektivt sätt att sätta stopp för smittspridningen. Resultatet visar att en enda dos ger ett 100-procentigt skydd tio dagar efter vaccinationen.

Norge är en av de länder som deltar i vaccinprojektet.

- Det nya vaccinet kan hjälpa till att få ner pågående smittspridning till noll samt stoppa framtida utbrott. Allt under förutsättning att de goda resultaten håller i sig framöver, säger Børje Brende, utrikesminister i Norge i ett uttalande.

Det nya vaccinet har tagits fram och testats på rekordsnabba 12 månader. Både djurförsök och tre faser av kliniska test på människor har givit goda resultat.

Även i Liberia och Sierra Leone pågår studier av vaccinet. Inga allvarliga biverkningar har hittills rapporteras och världshälsorganisationen WHO anser det som säkert.

- Vi har fått ett kraftfullt verktyg för att bekämpa ebola. Försöken har visat hur vi kan skydda hela byar och isolera viruset så att det inte sprids vidare, säger John-Arne Røttingen vid Folhälsoinstitutet i Norge och medlem i projektets styrgrupp.

En nackdel är vaccinet måste försvaras i kyla. Det är ett problem i tropiska länder där elförsörjningen ofta sviktar. Förhoppningen är att vidare utveckling ska göra att det inte förstörs vid högre temperaturer.

Tanken är att vaccinet i framtiden ska användas för att snabbt släcka uppblossande utbrott av Ebola och på så vis hindra att sjukdomen sprids.

Vaccinet, som har beteckningen, VSV-ZEBOV, utvecklades ursprungligen av Folkhälsomyndigheten i Kanada tillsammans med bolaget NewLink Genetics. Merck utvecklar, testar och tillverkar nu vaccinet på licens.

Resultatet av studien publiceras i dag i den medicinska brittiska tidskriften Lancet.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

 

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Ebola

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer