Smart plåster kollar hälsan

2013-04-15 11:08  
Litet, tunt och böjligt. Stort fokus har lagts på att göra det smarta plåstret så bekvämt som möjligt. Foto: KTH

Ett litet plåster som samlar in data och skickar det vidare till din smarta telefon eller till doktorn. Det har forskare vid KTH utvecklat.

Hjälpmedlen som kan hjälpa oss att kolla hälsan själva blir allt fler. Forskare vid KTH presenterar nu det elektroniska plåstret. Litet som ett frimärke, men fyllt av elektronik och sensorer, samlar det in biokemiska signaler via huden. Det handlar om allt från temperatur till hjärtslag och hjärnvågor. Placeringen på kroppen avgör vad som registreras.

-På bröstet kan man ta EKG, på skallen kan hjärnvågor mätas (EEG) och på underarmen kan underarmsmusklernas respons på stimulering från nervsystemet mätas (EMG), säger Geng Yang på KTH.

Hittills har fokus legat på att samla in signaler från hjärtat.

-Det beror på att hjärtsjukdomar står för majoriteten av alla dödsfall inom EU.

Insamlade data skickas sedan vidare via trådlös kommunikation. En EKG-kurva kan till exempel visas i realtid på en smartphone eller skickas vidare via mobilen till läkare ett sjukhus eller vårdcentral. Det gäller också andra parametrar som mäts.

Enligt Geng Yang, ledare för forskargruppen vid KTH, ska enklare analyser också kunna göras i mobilen. Men data kan också skickas via mobilen till sjukhus där mer avancerade analyser kan göras.

Plåstrets alla elektronikkomponenter sitter på en böjbar folie. Energikällan är ett papperstunt batteri. Billiga komponenter gör att plåstret kan kastas efter att det använts.

-Ett flertal företag har redan visat intresse för plåstret, som heter Bio-patch, säger Geng Yang.

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Plåster

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer