Sierra Leone och Guinea fria från ebola

2015-12-29 16:11  
En deltagare i vaccinationsstudien får sin dos vid vaccinationsenheten vid Donka Hospital, Conakry, Guinea. Foto: Yann Libessart

Både Sierra Leone och Guinea är nu fria från ebola. Och även om Liberia måste vänta lite till innan landet anses vara kvitt den fruktade sjukdomen ses nu slutet på en epidemi som krävt fler än 11 300 människors liv.

Guinea förklarades fritt från ebola drygt två år efter att smittspridningen i Västafrika började. Det konstaterade Världshälsoorganisationen (WHO) på tisdagen, efter att 42 dygn gått utan några nya fall av sjukdomen.

Sierra Leone blev ebolafritt i november. Liberia ansågs ha blivit kvitt smittan redan i september, men sedan något enstaka nygammalt fall dykt upp väntar landet fortfarande på den officiell friskförklaringen i mitten av januari.

– När det väl vände gick det otroligt snabbt. Det var inte så länge sedan vissa prognoser pekade mot en katastrof, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsmyndigheten.

Ett land anses vara fritt från ebola när två inkubationsperioder om vardera 21 dygn passerat utan att några nya fall har konstaterats.

En särskild utmaning, skriver WHO, är att viruset kan finnas kvar i sädesvätskan i upp till tolv månader hos vissa män som överlevt sjukdomen.

"De närmaste månaderna kommer att bli helt avgörande. Det blir en period då länderna måste vara säkra på att de är helt förberedda på att förhindra, upptäcka och ta hand om nya fall", säger Bruce Aylward, ebolaexpert vid WHO, i en kommentar.

Anders Tegnell tror dock att WHO snart kommer att deklarera att epidemin är helt över, kanske redan i början av nästa år.

– Det kanske kommer något enstaka fall, men mer än så blir det inte tror jag. Därmed inte sagt att ebolaviruset är borta. Det finns ju kvar, både i Västafrika och på andra håll.

När epidemin härjade som värst hölls affärer, skolor och flygplatser stängda. Sjukvården drabbades extra svårt eftersom många av dem som dog var sjukvårdspersonal, något som förvärrade situationen ytterligare.

Omvärlden reagerade, men på tok för sent. Inte minst WHO har fått kritik. Trots att organisationen varnades för en annalkande katastrof redan i mars 2014 dröjde det ända till augusti innan den förklarade smittspridningen som ett internationellt nödläge.

– Även Sverige och andra länder förtjänar kritik. Vi gjorde inte heller något, säger Anders Tegnell.

Priset för denna senfärdighet blev högt. Hittills har minst 11 315 människor dött av viruset.

Men egentligen är antalet offer många fler, säger Anders Tegnell, eftersom smittan helt slog sönder den sjukvård som fanns före epidemin.

– Det har nog dött fler människor av andra sjukdomar, som malaria, eller i samband med förlossningar, än vad som dog av själva viruset, säger han.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

 

Mer om: Ebola

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer