Säkrare födslar med nytt test

2006-11-28 23:00  
Eva Itzel mäter mjölksyra och sparar lidande

Södersjukhuset testar en ny teknik som tidigt visar om en förlossning kommer att bli svår och långvarig. Då gör man kejsarsnitt direkt och besparar kvinnan många timmars lidande. Förlossningskliniken sparar pengar.

Varje år föds runt 100 000 barn i Sverige. Närmare 20 000 förlöses efter svåra och långdragna förlossningar.

Södersjukhuset i Stockholm testar nu en ny utrustning, som redan tidigt i värkarbetet kan visa om förlossningen riskerar att sluta med kejsarsnitt, tång eller sugklocka. Då kan man lika gärna göra ett tidigt kejsarsnitt.

Kvinnan slipper lidandet, medan sjukhusen sparar pengar, eftersom vårdbehovet minskar och förlossningsrummet blir ledigt snabbare.

- I dag finns ingen metod för att identifiera värksvaga kvinnor som kommer att få en långdragen förlossning. Men med den här utrustningen kan vi göra det, säger överläkare Eva Itzel.

Hennes forskning ligger till grund för den nya patentsökta tekniken, som utvecklas av Kistaföretaget Obstecare. Metoden går ut på att mäta halten av mjölksyra i fostervattnet. Även vid normalt förlossningsarbete uppstår syrebrist i livmodern vid en värk. Liksom andra muskler bildar livmodern då mjölksyra, som transporteras bort när värken klingar av.

Men hos ungefär var femte kvinna försvinner mjölksyran inte. I stället ökar halten, vilket gör att livmodern blir utmattad. Värkarna gör ingen nytta, förlossningen drar ut på

tiden och i värsta fall blir barnet påverkat.

Obstecares utrustning har hittills testats med gott resultat vid cirka 75 förlossningar på Södersjukhuset. Nu utökas studien till fler svenska kliniker. Totalt ska mer än 1 000 patienter ingå.

- Vi räknar med att kunna börja sälja produkten till sommaren, säger företagets vd Johan Itzel, som är gift med Eva Itzel.

Den patentsökta utrustningen består av en biokemisk sensor, som fuktas med fostervatten, samt en analysenhet, som presenterar resultatet på en bildskärm. Priset ligger på runt 100 000 kronor för analysenheten.

- Men det är sensorn vi räknar med att tjäna pengar på. Det är en engångsprodukt, säger Johan Itzel.

Till att börja med vänder sig företaget till förlossningskliniker i Europa. För att få marknadsföra tekniken på den viktiga USA-marknaden krävs först ett godkännande av myndigheten FDA.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer