Ryska armén slutar köpa Kalashnikov

2011-11-10 15:19  
AK-74

Ryska armén kommer inte längre att köpa automatkarbinen AK-74, som utvecklades av legendariske Mikhail Kalashnikov.

Tillverkaren Izhmash har inte fått sälja en enda AK-74 till den ryska krigsmakten under 2011. Armén kommer inte att köpa några fler sådana vapen eftersom man anser modellen föråldrad och har stora mängder oanvända vapen i lager.

AK-74 är den tredje generationen automatkarbiner efter ursprungsmodellen, som kom 1947 och kallades AK-47. Det vapnet blev oerhört populärt och används i över 70 länder, inte bara av krigsmakten utan många gånger också av gerillarörelser.

AK-74 presenterades 1974. En fjärde generation automatkarbiner, kallad 100-serien, är en något mindre variant, som fortfarande levereras.

I slutet av det här året tänker Izhmash presentera en femte generation automatkarbiner. Vapnet ska ha längre skottvidd och större träffsäkerhet än föregående generationer.

Mikhail Kalashnikov, som idag 10 november fyller 92 år, började utveckla den pålitliga automatkarbinen efter att ha blivit skadad i strid 1941. Han tog fasta på klagomålet om dålig kvalitet på vapnen och beslöt att ta fram ett enkelt och pålitligt vapen för närstrider. Den första modellen AK-47 kan ha tillverkats i så stor upplaga som 100 miljoner, många av dem utanför Izhmashs kontroll.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer