Ögat rapporterar om din diabetes

2013-12-02 11:00  

Vilken effekt har diabetesmedicinen eller träningsprogrammet? I framtiden kanske svaret finns i ögat. Forskare vid Karolinska institutet har visat att metoden fungerar på möss.

Drygt 350 miljoner människor i världen lider av diabetes, och siffran skenar. Prognosen för år 2030 är 550 miljoner. Mest alarmerande är utvecklingen i Asien där omkring elva procent av befolkningen har sjukdomen. Att hitta bot och bättre behandling har hög prioritet.

Per-Olof Berggren är en av världens främsta diabetesforskare. Vid Karolinska institutet i Solna leder han den 30 man stora forskargruppen på Rolf Lufts forskningscentrum. Forskarna här är pionjärer på en ny metod att övervaka och kontrollera dagsformen hos de insulinproducerande Langerhanska öarna i bukspottkörteln.

Tricket är att implantera några av dem i ögat. Väl på plats kopplar cellerna snabbt upp sig till blodkärl och nerver. Sedan fungerar de som vanligt.

Skillnaden är att de nu kan studeras med hjälp av mikroskop.

– Cellerna i ögat beter sig på exakt samma sätt som de i bukspottkörteln. Det gör att vi bland annat kan läsa av resultatet av en behandling direkt i ögat och även följa den under lång tid, säger Per-Olof Berggren.

Metoden användes nyligen för att studera läkemedelsbehandling av möss som utvecklat diabetes på grund av fetma.

Vid fetma ökar antalet betaceller, som är de som producerar insulinet i de Langerhanska öarna. Genom att studera cellerna i mössens ögon såg forskarna hur läkemedlet fick ökningen att avstanna – ett tecken på att mössen svarade på behandlingen.

Efter nyår startar studier på apor. Håller metoden ända fram till människa öppnas ett helt nytt sätt att individanpassa behandlingen av diabetes.

– Diabetiker har olika genetik, stressnivåer, ålder och vikt. Effekten av medicinering och/eller tränings­program skulle kunna avläsas direkt i ögat och behandlingen bli optimal för varje individ, säger Per-Olof Berggren.

Men att vi själva skulle kunna titta oss i spegeln och se hur vi mår handlar det inte om. Snarare om att gå till läkaren och göra en undersökning som påminner om den optiker gör med sitt mikroskop.

När det i så fall kan bli verklighet vill han inte spekulera i.

– Vi har skisserat ett scenario som inte är ouppnåeligt. Att flytta in metoden i apor är nästa steg på vägen.

Ett levande laboratorium

  • Forskarna vid Karolinska institutet har visat att ögonen kan visa hur cellerna i våra kroppar mår. Att använda ögat som ett levande laboratorium öppnar för nya tillämpningar. Dit hör utveckling av nya mediciner mot diabetes såväl som andra sjukdomar.
  • Nya medicinkandidater testas i dag på cellodlingar. Då riskerar man att missa viktiga signaler som bara förekommer när cellerna är på plats inuti kroppen. Att använda ögat som laboratorium kan ge mer korrekta svar.

Diabetes flera olika sjukdomar

  • Det finns flera former av diabetes. De vanligaste är diabetes typ 1 och diabetes typ 2
  • Cirka 90 procent av alla diabetessjuka har diabetes typ 2, där betacellerna i bukspottkörteln gradvis förlorar sin förmåga att utsöndra insulin som svar på att sockerkoncentrationen i blodet stiger.
  • Vid typ 1-diabetes har kroppens egen insulinproduktion upphört helt eller nästan helt. Orsaken är att kroppens immunförsvar har angripit och förstört de insulinproducerande cellerna i bukspottkörteln.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer