Nu kan vi titta in i hela intakta hjärnor

2013-04-11 12:19  

Hjärnor som görs helt genomskinliga och ändå behåller sin struktur i minsta detalj. Det åstadkoms med en ny metod som kan förändra förutsättningarna för utforskning av hjärnan.

Det är forskare vid Stanford University som utvecklat en metod för att göra döda hjärnor helt genomskinliga.

Metoden som kallas Clarity och som provats på bland annat mushjärnor, lämnar hela hjärnan intakt med hjärnceller, axoner, dendriter, synapser, proteiner, fettsyror med mera fullt bevarade.

Dessutom kan vävnaden undersökas i detalj med injicerade så kallade fluorescerande antikroppar som binds till vissa proteiner. På så sätt kan man följa nervbanor och undersöka strukturer inuti hjärncellerna. Processen kan upprepas med olika substanser.

Förhoppningen är att metoden ska kunna användas inom det stora forskningsprojektet för kartläggning av hjärnan – BRAIN – som nyligen annonserats av president Obama.

Clarity går ut på att man ersätter de ogenomskinliga och stadgande fettsubstanserna som kallas lipider med en transparent så kallad hydrogel. Det görs genom att hjärnan sänks ned i ett bad med små molekyler, monomerer, av hydrogel. När den sedan hettas upp bildas större polymerer av hydrogel som bildar en stabil struktur.

Till slut extraheras lipiderna med så kallad elektrofores.

Processen som tar omkring två dagar gör hjärnan nästan helt transparent.

Här är en video med en intervju med, Karl Deisseroth, en av forskarna:

<iframe width="468" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/L3bSx4TBs6M" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer