– Mikrovågsmammografin är mer flexibel

2011-11-08 23:00  

Bilder med bättre kontrast, lägre stråldos och en skonsammare undersökning. Forskare på Chalmers är redo för kliniska test där bröstcancer upptäcks med mikrovågor.

Dagens mammografi med röntgen utmanas av ny teknik där kroppens mjukdelar undersöks med mikrovågor. Forskare vid Chalmers har utvecklat ett mammografisystem som är klart för kliniska test.

– Vi söker nu samarbete med läkare, säger Andreas Fhager, docent i biomedicinsk elektromagnetik.

Vid undersökningen ligger kvinnan på mage på en brits med ett hål för bröstet. Det placeras i en cylinderformad, vätskefylld behållare där 30 antenner, som också fungerar som mottagare, skickar mikrovågor genom bröstet.

Hur mikrovågorna brederut sig beror på vävnadens struktur. För att få ut en tredimensionell bild av bröstvävnaden krävs avancerade algoritmer.

– Idén bakom tekniken är inte ny men det är först nu som billig datorkraft och tillgång på komponenter gör att den står inför ett genombrott, säger Andreas Fhager.

Fördelarna är flera. Jämfört med röntgen får bilderna bättre kontrast mellan sjuk och frisk vävnad. Enligt Andreas Fhager blir det också enklare att upptäcka små tumörer.

Metoden är också skonsammare eftersom bröstet inte måste pressas ihop som vid röntgen. Strålningen är dessutom icke-joniserande.

Ytterligare ett svenskt projekt med mammografi med mikrovågor drivs vid Mälardalens högskola. Projekt­ledaren Magnus Otterskog berättar att en prototyp ska vara klar i slutet av nästa år.

För undersökningen används endast en antenn och en mottagare som rör sig med hjälp av en robot runt bröstet.

– Mätningen blir väldigt flexibel och vi kan från fall till fall bestämma hur många mätpunkter vi vill ha. Vi kan också börja med att scanna hela bröstet och sedan fokusera på en viss del, säger Magnus Otterskog.

Marie Alpman

Mer om: Cancer Mammografi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer