Magnetkameran avslöjar autism

2010-08-13 10:44  

15 minuter i magnetkameran räcker för att diagnostisera autism. Det hävdar brittiska forskare.

En forskargrupp vid King’s College i London har utvecklat en ny metod för att upptäcka autism hos vuxna. En 15 minuters undersökning av hjärnan i magnetkamera räcker för att med 90 procents träffsäkerhet avgöra om en person har ADS, Autism Spectrum Disorder, enligt en studie som presenteras i Journal of Neuroscience.

Forskarna använder bildbehandling för att skapa 3d-bilder av hjärnan och ställer diagnos genom att studera strukturer, former och tjocklek. I undersökningen ingick 20 friska personer, 20 med autism och 19 med ADHD. Samtliga var män mellan 20 och 68 år. Försökspersonerna testades först med traditionella metoder bland annat intelligenstester, psykiatrisk intervjuer och blodtester och sedan med den nya metoden med magnetkameran.

Nu vill forskargruppen testa metoden även på barn. Deras förhoppning är att de nya rönen ska bidra till snabbare och billigare undersökningar i framtiden.

De brittiska forskarna är inte ensamma om att undersöka autism genom att avbilda hjärnan. Ett annat exempel är amerikanska forskare som visat att barn med autistiska störningar har en fördröjd reaktion på ljud, vilket skulle kunna utnyttjas för att tidigt upptäcka autism.

Läs den vetenskapliga rapporten här

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer